Raivo Kütt: automüüja unistus oleks tegutseda Luksemburgis

Amserv Grupi üks omanikke Raivo Kütt lausus kaubandus.ee klubis, et enamikus maailmariikides autokaubandus kukub, Eestis on tänavu õnnestunud aga kasvada ning džiipide ostuvaimustust pole eestlase hulgas ka masu murdnud. 

”Uute autode registreerimises väike kasv on, kuid masuaastad on toonud oma languse ja siit tõusta on ruumi üksjagu. Luksemburgis ostab iga 1000 elaniku kohta iga asjas inimene uue auto, automüüja unistus oleks elada Luksemburgis,” märkis Kütt. 

”Lääne-Euroopas müüakse palju miniautosid, et sõita vaid kodu ja poe vahet ning saaks hästi parkida, kuid ega need autod ka odavad pole. Eestis ei lähe miniautod üldse. Samas on Eestis müüdud uutest autodest 21% džiibid ja see osakaal on kordades rohkem kui Euroopas müüakse. Meie tarbija tahab suuremat autot, millega kannatab ka Tartusse minna," kommenteeris Kütt.

Üheksa kuuga on Amservi turuosa Eestis jõudnud 16,7%ni ja Lätis 10,2%ni. ”Hetkel oleme veidi oma plaanidest ees, kuid sellest ei saa teha pikki järeldusi,” märkis Kütt. Uue aasta kohta lisas Kütt, et indikaatorid ennustavad Eestis automüügile väikest tõusu, sest tööpuudus on madal ja siis tekib kohe surve palkade tõusuks.

Enamikes Euroopa riikides praegu automüük kukub, sest  inimestel pole kindlust. Samas on Eestis täna kasvav turg, aga aastal 2009 oli Eestis jällegi 69% langust. "Ka Toyota kaalus mõni aeg tagasi, kas tõmmata Euroopas end kokku, õnneks ei tõmmanud, tulemas on uusi mudeleid,” rääkis Kütt.

Eesti ja Läti autoturg kukkus kahe aastaga 80%. ”Automüük on väga suurte investeeringutega ala. Püsikulud on paigas ning kui tulud kukuvad ära, on suur küsimus ellujäämise suhtes. Paljusid automüüjaid Eestis on pangad veepeal hoidnud. Minul on kahju, et ka mõned meie otsesed konkurendid on uute omanike all, kuid tegelt oleks pidanud nad ära likvideerima, nad solkisid turgu,” rääkis Kütt.

Auto keskmine vanus on Eestis 12 aastat, Soomes on 11,9, Kreekas 10,7 ja Rootsis 9,8, Euroopas on keskmine  8,3 aastat.

Osale arutelus

  • Kaisa Gabral

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara