Kaupmeeste Liit: jaekaubanduse stabiilne areng jätkub

Majanduskasv, tööpuuduse vähenemine ning ka mõningane tarbijate kindlustunde paranemine soodustavad jaekaubanduse jätkuvat stabiilset arengut 2013. aastal.

„Märtsis jaemüügi kasv mõnevõrra kiirenes ja I kvartali jaekaubandusettevõtete jaemüük moodustas kokku 1, 022 miljardit eurot, mis on jooksvates hindades võrreldes 6% enam kui mullu samal ajal. Ootame sama kasvutempo püsimist ka järgnevate kuude tulemuste puhul,“ lausus Eesti Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Marika Merilai. „2012. aasta algus näitas küll kõrgemaid kasvuprotsente ulatudes kohati 10%-ni, kuid aasta teisest poolest olid arengud jaekaubanduses siiski mõõdukad.“

Marika Merilai sõnul jätkub kaubanduses uute kaupluste avamine ja ka uute töökohtade loomine nii suurtes kui ka väikestes ettevõtetes. „Jaekaubandusettevõtete arv suurenes mullu 170 võrra.“

2012. aasta lõpus oli statistikaameti andmetel kokku 4557 jaekaubandusettevõtet, millest 4059 ehk 89% on väikeettevõtted töötajate arvuga 1-9. Töötajate arv väikeettevõtetes oli kokku 9300. Samas 100 ja enam töötajaga ettevõtteid on kokku 66 – nende töötajate arv on 24 000 ehk 56% jaekaubanduses hõivatutest. Samade ettevõtete osakaal müügitulust on aga 65%.

Samas on väikeettevõtete panus nii tööandjana kui ka müügitulu osakaaluna arvestatav: 11% jaekaubanduse müügitulust ja 22% tööhõivest annavad väikeettevõtted. Jae- ja hulgikaubandus kokku on üks suuremaid tööandjaid ja olulisemaid tegevusvaldkondi Eestis. Iga kaheksas hõivatud töötab kaubanduses.

Jaekaubandusel on oluline roll ka majanduse arengus tervikuna, sest eratarbimine moodustab Eesti Panga andmetel poole sisemajanduse kogutoodangust ja mõjutab olulisel määral majanduse kasvu.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara