Kas kaubanduse kasvu aeglustumise pärast peaks muretsema?

ETK turundusdirektori Andres Lemberi sõnul ei paista tulevik  just roosiline, kuid ma ei näe alust ka paanikaks. Vaata, mida arvasid LHV majandusanalüütik Heido Vitsur ja Eesti Konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

Statistikaameti andmetel suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük mais eelmise aasta maiga võrreldes püsivhindades 4%. Aprillis oli jaemüügi kasv aastases võrdluses 8%.Kas kaubanduse kasvu aeglustumise pärast peaks muretsema?

LHV majandusanalüütik Heido Vitsur

Sellest on ju tegelikult ka kogu aeg räägitud, et majanduse aeglustumine jõuab ükskord ka sisemajandusse. Kõikumisi on kuust kuusse kogu aeg olnud, seega ei saa ühe kuu põhjal järeldusi teha. Eesti on avatud majandus ning iga sugused muutused avaldavad mõju.

Eesti Konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing

Pole mõtet tulemustest mingit traagikat otsida. Eratarbimisega on Eestis kõik korras ja praegu pole veel mõtet pikemaid järeldusi teha. Tarbimist mõjutab mitu asjaolu, kas või näiteks ilm, mis dikteerib paljuski, mis kaupu ostetakse. Väiksed muudatused majandustulemustes on seega igati normaalsed.

Majandustulemusi peakski vaatama pigem helgemas perspektiivis – mitte et kasv aeglustus, vaid et kasv oli 4%. Ka tasub edasistel tulemustel hoolega silma peal hoida. Majandus on viimastel kuudel olnud languses ning Eestile olulistel turgudel, nagu Saksamaal ja Soomes, ei lähe just kõige paremini. See mõjutab ka sisetarbimist.

ETK turundusdirektor Andres Lember

Kui jätkub üldine majanduslangus, nagu prognoositakse, muudab sellega kaasnev retoorika peagi ettevaatlikuks ka kliendid, ning tarbimise asemel hakkavad taas paisuma pangahoiused. Tulevik ei paista just roosiline, kuid ma ei näe alust ka paanikaks.

 

Osale arutelus

  • aripaev .ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara