Advokaat: Liviko kaasuse ähvardav rahaline karistus on palju karmim kui altkäemaksu kaasuste puhul

Advokaadibüroo Sorainen partner ning Baltikumi & Valgevene regionaalse konkurentsiõiguse ja tururegulatsiooni töörühma juht Kaupo Lepasepp ütles kaubandus.ee teemaveebile, et Liviko kaasuse ähvardav rahaline karistus on palju karmim kui näiteks seniste altkäemaksu kaasuste puhul Eesti kohtutes. 

Järgneb Lepasepa kommentaar:

Tarbijate parimates huvides on kartellide ja muude konkurentsialaste rikkumiste puudumine. Kartellides mitteosalemine on ka ettevõtjate pikaajalistes huvides, kuna sellised mitme isiku osalust nõudvad asjad kipuvad aja jooksul siiski välja tulema.  

Seetõttu üldiselt loodan, et konkreetsel juhul leiab tuvastamist kartelli puudumine ning karistamisvajadus langeb ära.

Eesti konkurentsiõiguse praktikas tegemist olulise muutusega

Kommenteerides vaid prokuröri poolt taotletud karistuste suurust, tuleb öelda, et kohtu poolt selliste karistuste rakendamisel on Eesti konkurentsiõiguse praktikas tegemist olulise muutusega. Ehkki karistusseadustiku maksimumsanktsioonini on veel ruumi, on rahalise karistuse suurust arvestades tegemist siiski oluliselt karmimate karistustega, kui senises praktikas oleme harjunud. Tegemist on olulise karistusõigusliku muudatusega – ühiskonna ladusat toimimist enam kahjustavate ja seetõttu ka vangistuse osas kõrgemate sanktsiooni ülempiiridega rikkumiste, nt altkäemaks, korral on rahalised karistused enamasti oluliselt madalamad.  

Eesti konkurentsiõiguse praktikas ei ole veel karistustega jõutud 10%-ni käibest ega karistusseadustikus maksimaalselt võimaldatud 16 miljoni euroni

Iseenesest ei ole Eesti konkurentsiõiguse praktikas rakendatud karistused olnud väga kõrged – pole karistustega jõutud 10%-ni käibest ega karistusseadustikus maksimaalselt võimaldatud 16 miljoni euroni. Ka võrreldes meie lähinaabritega, nt Lätiga, on meie karistuspraktika konkurentsiõiguse rikkumiste korral võrdlemisi leebe.

Lätis sai mullu üks kartelliosaline 7 miljoni euro suuruse karistuse

Lätis on sadadesse tuhandetesse eurodesse ulatuvad karistused võrdlemisi tavapärased ning uudiskünnist ületavad pigem miljonitesse eurodesse ulatuvad karistused. Nt karistas Läti Konkurentsiamet 2014. a lõpus ühe kartelli osalisi kokku 7 miljoni euro suuruse karistusega. Seega iseenesest soov karistuspraktikat karmistada oli ettenähtav. Omaette küsimus on aga see, et aus oleks karistuspraktika karmistamise soov ka väljaspool kohtusaali selge ja kõlava häälega maha hõigata. Sellel oleks ka laiem ja konkreetse kaasuse raamidest väljuv preventiivne mõju. Näidisprotsesside aeg peaks olema möödas. Kui eesmärgiks on turu korrastamine, siis üksikutest ja ka menetleja jaoks üsna ressursimahukatest menetlustest märksa paremaid tulemusi annavad ettevõtjate pingutused endi koolitamisel ning konkurentsiõiguse mehaanikast arusaamisel ning ettevõtjate dialoogid Konkurentsiametiga. Viimaste eest suur tänu Konkurentsiametile.“

 

 

 2013 aasta müügitulukogu trahvisummaKogutrahvi osakaal 2013 aasta müügitulust,%Kohe tasumisele kuuluv trahvi osakohe tasumisele kuuluv trahvi osakaal 2013 aasta müügitulust, %
Selver342 748 00013000000,383250000,09
Prisma Peremarket194 115 00010000000,522500000,13
Maxima380 552 00012000000,323000000,08
Rimi Eesti Food360 941 00013500000,373350000,09
Liviko135 181 57415000001,113750000,28

Osale arutelus

  • Annika Matson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara