Mida toob kaasa uus tolliseadustik?

Tolliseadustik_ametnik
Tolliseadustik_ametnik

Maist rakendub Euroopa Liidu tolliseadustik, mis ühtlustab järk-järgult tollitoimingud liidu sees, et ettevõtjaid koheldaks kõikjal liidus võrdselt ja asjaajamine muutuks paberivabaks.

„Lisaks ühtlustamisele ja lihtsustamisele muudab tolliseadustik ettevõtja jaoks ka tänaseid tollitoiminguid, et liikuda samm-sammult aastaks 2020 täismahus elektroonse tollivormistuseni,“ selgitas rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov.

Ettevõtjaid enim puudutavad muudatused käivad tollitagatiste regulatsiooni, teatud tolliprotseduuride ja siseriiklike lihtsustuste kadumise kohta. Näiteks pikeneb ajutise ladustamise tähtaeg 20 päevalt 90 päevani, tolliväärtuse deklaratsiooni lävi tõuseb varasema 10 000 euro asemel 20 000 eurole ning kauba tollistaatust tõendava äridokumendi kinnitamise lävi tõuseb 10 000 eurot 15 000 eurole.

Ettevõtjaid, kellel on kõrge usaldusväärsuse tunnustusena volitatud ettevõtja (AEO) sertifikaat, hakatakse soodsamalt kohtlema nii erilubade taotlemisel kui ka tollitoimingutes, samuti nõutakse neilt väiksemaid tagatisi või vabastatakse üldse tagatise esitamisest. Nii on keskse tollivormistuse luba, mis võimaldab kaupade deklareerimist viisil, kus kaup asub teises liikmesriigis, kättesaadav ainult AEO-dele.

Ettevõtjad, kes kasutasid varem võimalust kaupade veoks sisenemisdeklaratsiooniga, töötlesid kaupu muul kui seestöötlemise protseduuril või ladustasid kaupu II tüüpi vabatsoonis, peavad leidma neile toimingutele alternatiivi, näiteks sisenemisdeklaratsiooni kasutamise asemel rakendama transiidiprotseduuri.

Rohkem infot ELi uue tolliseadustiku kohta leiab maksu- ja tolliameti kodulehelt.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

8 põhjust, miks valida PilveNAV

PilveNAV on veebipõhine ja kuutasuline majandustarkvara arenevale ettevõttele, mis kasvab koos ettevõttega. Tarkvara on saadaval valmislahendusena ja taskukohase hinnaga.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara