Õlletootjad: Eesti kaotas Lätile 10 miljonit eurot

alkohol, õlu
alkohol, õlu

Aktsiisilaekumised näitavad, et 2016. aastal oli Eesti õlleturg 8% ja muu lahja alkoholi turg 13% võrra väiksem võrreldes 2015. aastaga, kirjutab Eesti Õlletootjate Liit pressiteates.

Koguseliselt müüdi Eesti siseturul lahjat alkoholi aasta varasemaga 3,4 miljonit liitrit ja õlut 9 miljonit liitrit vähem, piirikaubanduse tõttu kaotas Eesti maksudena Lätile üle kümne miljoni euro, teatas liit.

Õlletootjate liidu tegevjuht Peeter Võrk ütles, et turu oluline vähenemine ei tähenda Eesti inimeste tarbimise vähenemist, sest lisakogused toodi sisse Lätist. “Eriti suure hoo sai piirikaubandus sisse suvel ja aasta teisel poolel, mil riigisisese müügi langus oli igakuiselt vahemikus 10-15 protsenti.”

Lahja alkoholi müügist jäi aktsiisi- ja käibemaksuna saamata arvestuslikult 10,1 miljonit eurot. “Valdav enamus sellest kaubast osteti Eesti-Läti piirilt ning võib ilma liialdamata öelda, et lühinägeliku aktsiisipoliitika tulemus on kodumaise majanduskeskkonna arvel maksuraha suunamine Lätti,” märkis Võrk.

Ta lisas, et lahja alkoholi jätkuv järsk aktsiisitõus tänavu ja järgmise aasta alguses intensiivistab oluliselt nii Eesti turu kahanemist kui ka Läti-suunalist piirikaubandust. “Aktsiisi järsk tõus sel ja järgmisel aastal muudab hinnaerinevuse Eesti ja Läti vahel ligi kolmekordseks, mille mõju siseturule võib ulatuda kuni 50 protsendini,” lausus õlletootjate liidu tegevjuht.

Eesti Õlletootjate Liidu hinnangul kaotab riik eesolevate maksutõusude mõjul 2018. aastal nii lahjade kui kangete alkohoolsete jookide aktsiisilt ja käibemaksult ligi 150 miljonit eurot võrreldes planeerituga.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara