Autor: Kaubandus.ee • 14. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa toiduliit: toidumaksude mõju inimeste tervisele on küsitav

Kui Soomes oli jäätis maksustatud, siis inimesed hakkasid tarbima külmutatud magustoitu.
Foto: Raul Mee
Euroopa Komisjoni uuring näitas, et toidumaksud vähendavad küll maksustatud toote tarbimist, kuid maksude mõju inimeste tervisenäitajatele on küsitav.

Tänasel tervise- ja maksukonverentsil „Kuidas Eesti vormi saada?“ rääkis Euroopa toiduliidu peadirektori asetäitja Dirk Jacobs, et ülekaalulisus on väga kompleksne probleem, mis ei puuduta ainult toitumist, vaid ka füüsilist aktiivsust, uneaja pikkust, psüühilist olukorda, transpordivalikuid jne.

„Euroopa komisjoni uuring näitas, et riikides, kus toidumaksud on kehtestatud, ei ole näha mõju inimeste tervisele. Inimesed on leidnud kiirelt asendustooted, mis on odavamad või teisest tootekategooriast, mis ei ole maksustatud. Näiteks kui Soomes oli jäätis maksustatud, siis hakati tarbima rohkem külmutatud magustoitu, kuigi seal ei pruukinud olla sugugi vähem kaloreid. Ühe toote tarbimise vähenemine viib teise toote tarbimise suurenemiseni.“

Kui Euroopas on eeskujuks toodud Mehhiko kogemust, siis Jacobsi sõnul ei ole see adekvaatne, kuna Mehhikos on keskmine suhkrutarbimise tase tunduvalt kõrgem kui Euroopas.

„Kui riigi huvi on leida eelarvesse lisatulusid, siis see ei tööta, sest toodete tarbimise vähendamine vähendab ka loodetud tulusid. Seega pole toidumaksude näol tegemist väga jätkusuutliku maksuga,“ lisas Jacobs.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757