Väikekaupmehed paigaldasid Eesti-Läti piirile maksuloenduri

Maksuloendur Ikla piiripunktis
Maksuloendur Ikla piiripunktis

Eesti Väikekaupmeeste Liidu eestvedamisel paigaldati Eesti-Läti Ikla piiripunkti maksuloendur, mis näitab reaalajas, kui palju valitsuse agressiivse aktsiisitõusupoliitika tõttu jääb Eesti riigil makse saamata piirikaubanduse tõttu.

Väikekaupmeeste hinnangul on möödunud aasta algusest kuni tänaseni jäänud Eesti riigil agressiivse alkoholiaktsiisipoliitika tõttu saamata ca 27 miljonit eurot ning jooksvalt viivad Eesti tarbijad maksuraha Lätti 0,6 eurot sekundis. Kui võtta arvesse 1. juulil jõustuvad täiendavad alkoholi aktsiisitõusud, siis Eesti riik kingib 2017. aastal 40 miljonit eurot maksuraha Lätile.

Eesti ja Läti alkoholiaktsiiside erinevusest tekkinud piirikaubanduse hoogustumise tagajärjel on Lõuna- ja Kesk-Eestis mitmeid kohti, kus ei ole enam majanduslikult mõistlik pidada väikepoode. Järskude aktsiisitõusude tulemusel ootab maapiirkondades ees paljude väikepoodide sulgemine ning sellega kaasneb nii igapäevaste toidu- ja tarbekaupade kättesaadavuse vähenemine kui ka posti- või pangateenuse võimaluste kadumine. Lisaks kaovad maakaupluste sulgemise tulemusel maapiirkondadest sajad töökohad.

Aktsiisiloendur võtab arvesse Eesti riigil saamata jääva alkoholiaktsiisi kui käibemaksu kogumina. Eesti Väikekaupmeeste Liit kogus andmed alkoholitootjate esindus-organisatsioonidelt ning neid andmeid on tootjaorganisatsioonid jaganud ka Rahandusministeeriumiga.

Väikekaupmeeste Liit koondab enda liikmeskonda ligi 150 väikepoodi, sh on kümneid maakaupluseid, andes tööd kogu Eestis ligi 3000 inimesele.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara