13. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-ostlemist mõjutab rohkem laiem kaubavalik, kui soodne hind

Sten Argos
Foto: Andras Kralla
Omniva pakiäri valdkonna juht Sten Argos rääkis, et kui paar-kolm aastat tagasi mõjutas e-poodlemist hind ehk inimesed kasutasid võimalust osta odavamalt, siis nüüd mõjutab seda laiem kaubavalik.

E-kaubanduse osakaal moodustab pakisaadetiste mahust 2/3 ning see suureneb pidevalt. Eraisikute pakke on kolmandik kogumahust.

„Ei ole enam küsimus, kas inimene julgeb osta e-poest. Usaldatakse nii rahvusvaheliselt tuntud suuremaid ja väiksemaid e-poode ning loomulikult Eesti e-kaupluseid,“ selgitas Argos.

Omniva analüüs näitab, et pisut alla poolte pakkidest tulevad välismaistest e-poodidest. „Sel aastal on väljastpoolt tulev pakimaht küll kiiremini kasvanud, kuid Eesti-sisene pakimaht moodustab endiselt napilt üle poole kogu mahust,“ märkis Argos.

Itella SmartPOST Estonia müügi- ja turundusdirektor Alice Vergi kinnitusel moodustab e-kaubandus nende äriüksuse käibest aga juba umbes 85%.

DPD Eesti müügi- ja turundusjuht Janek Kivimurd tõdes, et Eestis on aina enam ambitsioonikaid e-kauplejaid, kelle saadetiste kogus Eestis ja Eestist välja on sel aastal mitmekordistunud.

Sel aastal algasid jõulud varem

Kui eelnevatel aastatel suurenes pakkide saatmine novembris ja detsembris, siis sel aastal hakkas pakisaadetiste arv kasvama juba septembris. Argos märkis, et pakiäri on hooajaline ja pakke saadetakse kõige rohkem aasta lõpus. „Viimastel aastatel algavad jõulud aga üha varem. Eelmisel aastal juba oktoobris ning sel aastal septembris,“ märkis Argos.

„Tippkuud on november ja detsember ning need moodustavad meie ärikäibest 25%,“ kirjeldas Vergi.

Loe Äripäevast pikemalt, kuidas jõuluaeg pakiautomaate ummistab.

Autor: Inga Lill, Äripäev

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757