Autor: Kaubandus.ee • 19. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tollikontrolli käigus leiti 4,5 miljonit salasigaretti

Foto: MTA
Selle aasta 10. veebruaril võtsid Maksu- ja Tolliameti (MTA) ametnikud Paldiski sadamas tollikontrolli veoauto, mille koormast leiti 4 498 000 miljonit salasigaretti.

MTA uurimisosakonna talitusejuhi Siim Rudissaare sõnul saabus Leedu registreerimismärgiga veoauto koos haagisega Ikla kaudu Eestisse ja samal päeval suundus Paldiskisse Rootsi laevale, kui ametnikel tekkis kahtlus, et haagisel oleva koorma sisse võib olla salakaupa peidetud. „Kauba saatedokumentide järgi olid koormaks olevad aknad toodetud Lätis, aga aknaraamidel olid hoopis viited teise riigi aknatehasele. Teostasime veokile täieliku kontrolli ning selle käigus avastasime kokku ligi 225 000 pakki ehk 4 498 000 tükki Valgevene maksumärkidega ja maksumärgistamata sigarette, mis olid peidetud akende sisse,“ rääkis Rudissaar.

Juhtunu täpsemate asjaolude uurimiseks on alustatud kriminaalmenetlust. Kriminaalasja kohtueelse menetluse juht, Põhja Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Eleliis Rattam ütles, et kriminaalmenetluse käigus tuvastatakse kuriteo täpsemad asjaolud, muuhulgas sigarettide tarne- ja müügiahel ning salakaubandusest tulusaajad.  

Eelmine suurem salasigarettide avastus tehti mõned nädalad tagasi jaanuari teises pooles, kui samuti Paldiskis Rootsi laevale suunduval haagisel olnud koormast avastati turbakottide vahele peidetuna 1 049 000 maksumärkideta tubakatooteid. „Selle koguse avastamisel aitas kaasa ka tubakakoer, kelle märguande peale veok täiendavasse kontrolli suunati,“ lisas Rudissaar.

Samuti eelmisel aastal oli Paldiski sadamas kaks avastust, kui kokku ligi 11 miljonit salasigaretti püüti läbi Paldiski ja Rootsi kaudu Lääne-Euroopasse vedada. Need salasigaretikoormate avastused näitavad, et salasigarette püütakse Paldiski sadama kaudu edasi Lääne-Euroopasse toimetada ning seetõttu on Paldiski sadama kaudu liikuvad koormad meie suurendatud tähelepanu all,“ lisas Rudissaar.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757