Autor: Kaubandus.ee • 20. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IKEA andis lubaduse viia jätkusuutlik elu uuele tasemele

Rootsis toimunud Disaini päeval kuulutas IKEA välja endale võetud kohustuse muuta jätkusuutlik elu kõigile käegakatsutavaks.
Foto: REMKO DE WAAL, EPA

Eesmärk on aidata kaasa inimeste kliimasõbralikkusele ja prügi ning heitgaaside vähendamisele.

„Tahame muuta nii inimeste kui ka planeedi olukorra 2030. aastaks paremaks, samal ajal IKEA äri kasvatades. Tänu meie suurusele ja ulatusele saame enam kui ühele miljardile inimesele võimaldada parema elu ja teha seda nendes piirides, mis meie planeet meile seab,” lausus Inter IKEA Group tegevdirektor Torbjörn Lööf.

2030. aasta plaan näeb ette, et IKEA:

•lähtub kõikide IKEA toodete disainis ringluse põhimõttest – eesmärgiks on kasutada vaid taastuvaid ja ümbertöödeldud materjale,

•pakub teenust, mis muudab asjade kojutoomise, hooldamise ja edasiandmise lihtsamaks,

•eemaldab IKEA tootevalikust ja nii töötajatele kui ka klientidele mõeldud poerestoranidest ühekordsed plastiknõud juba 2020. aastaks,

•suurendab taimsete toiduainete osakaalu IKEA toiduvalikus (näiteks taimetoidu hot dogi paiskab IKEA müüki juba 2018. aasta augustis),

•rakendab positiivset kliimastrateegiat ja vähendab kogu IKEA ökoloogilist jalajälge keskmiselt 70% toote kohta,

•viib 2025. aastaks heitgaasid toodete kojuveos nulli,

•laiendab 2025. aastaks taskukohaste päikeseenergial töötavate lahenduste valikut 29 IKEA turul.

Demokraatliku Disaini päevadel sai näha ka mitmeid IKEA uusi lahendusi ja innovatsioone, mis aitavad näiteks vett säästa või hoida koduse õhu puhtana. Samuti näidati mitmeid tooteid, mis on valmistatud uutest innovatiivsetest ja taastöödeldud materjalidest.

„Kui lähtume ringluse põhimõttest, tuleme ühtlasi vastu inimeste elustiilile, pikendame toodete eluiga ja kasutame ressursse nutikamalt. Selleks, et kõik see reaalsuseks muuta, teeme tooteid algusest peale nii, et neile saaks vajadusel anda uue eesmärgi, et neid saaks parandada, taaskasutada, taasmüüa ning ümbertöödelda,” lausus Lena Pripp-Kovac, kes vastutab ettevõttes just jätkusuutlikkuse eest.

Avaldamaks positiivset mõju kliimale, kavatseb IKEA vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid suuremal määral, kui neid väärtusahelas tekib. Niimoodi väheneb toodete ja operatsioonide ökoloogiline jalajälg absoluutarvudes. Olukorra parandamiseks teeb IKEA tihedat koostööd ka nende mööblitootjatega, kes IKEA tehaseid varustavad. Lisaks aitab IKEA kaasa sellele, et inimesed saaksid energiat säästa ja genereerida enda kodudes.

„Muutus on võimalik vaid siis, kui teeme teistega koostööd ja aitame kasvada ettevõtlusel. Meie eesmärk on võtta juhtpositsioon ja teha koostööd kõigiga, alates toormaterjalide tootjatest kuni meie klientide ja äripartneriteni,” lausus Lööf.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757