Läti IKEAL nii fänne, kui protestijaid

Läti elab IKEA uue kaupluse avamise tähe all: ühed ootavad kannatamatult selle avamist, teised kutsuvad üles poodi boikoteerima, vahendas Läti televisiooni venekeelne kanal LTV7.

Juba sel nädalal Riias avatavas uues IKEA kaupluses on pinda 34 500 ruutmeetrit - tegemist on Balti riikide suurima mööblikauplusega. Tööandjana on IKEA samuti muljetavaldav: koosseisu on kavandatud üle 200 inimese, seejuures on üle 30 töötaja seotud müügiga ning sama palju klientide teenindamisega. Ülejäänud on tegevad laos ja bistroos ning hoolitsevad saalide puhtuse eest.

Fännid ja protestijad

„Me palkasime inimesi Lätist, nii et me oleme siin lätlased,“ rääkis Riia IKEA juht, leedulanna Inga Filipova. „Ka mina räägin läti keelt, samuti mu Leedu kolleegid, kes on siin selleks, et poe käivitamisele kaasa aidata. Kuid põhiosa töötajaid on ikka lätlased.“

30. augustil avatav Rootsi poeketi uus pood on lätlastele palju elevust toonud. Ettevõtte Facebooki lehel on märkinud ligi 2000 inimest, et on kohal kaupluse avamisel. Tõsi, nende kõigi jaoks ei jätku sel juhul parkimiskohti, mida on poe parklas „vaid“ tuhat.

Kui ühed ootavad elevusega kaupluse avamist, siis teine seltskond kutsub üles IKEAt boikoteerima. Ja see seltskond on praegu ka ülekaalus – alternatiivsel üritusel osalemisele on end osalema märkinud üle 5000 inimese, vahendas LTV7.

Turgu põhjani ei raputa

Riia kauplus on rajatud vastavalt kohalikele oludele – poeketi esindajad tegid eelnevalt taustatööd ja uurisid näiteks seda, millised on lätlaste kodud - et pakkuda võimalikult sobivaid ja tarvilikke tooteid. Näiteks on lätlastel eriti popid lahtikäivad diivanid, selgus IKEA taustauuringust.

Läti mööblitootjate liidu president Juris Griíis märkis, et mõned mööblikauplejad on “suure hai ootuses” juba müügipunkte kinni pannud, kuid Griíis leiab, et erilisi muudatusi turul IKEA tulekuga oodata ei ole. Tema sõnul on Läti suuremad mööblitootjad orienteeritud ekspordile, nii et neid ei peaks IKEA tulek tõsiselt puudutama.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara