• ST
  • 24.09.25, 10:59

Kas toit on Eestis liiga kallis? Kaupmehed võtavad ette hinnad ja maksud

00:00
  • Nele Peil
Kas toit on Eestis liiga kallis? Kaupmehed võtavad ette hinnad ja maksud

Äripäeva uus raadiosaade „Kaupmehe eduvalem“ alustab Eesti jaekaubanduse hetke kuumima teemaga: toiduhinnad. Saatejuht ja Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil vestleb Coop Eesti juhatuse esimehe Rainer Rohtla ja Rimi Eesti tegevjuhi Kristel Metsaga, et välja selgitada, mis mõjutab seda, kui palju me poes maksame.

Tippjuhid nõustuvad, et elu Eestis on viimastel aastatel märkimisväärselt kallimaks läinud, eriti tunnetavad seda väljaspool Tallinna elavad pered, kelle mediaanpalga ostujõud on pealinnaga võrreldes kuni 35% väiksem. Sisuturundussaates selgitatakse põhjalikult, millest kujuneb poe lõpphind ja miks 70/10/20 valem (toote omahind/kaupmehe osa/käibemaks) peegeldab jaekaubanduse reaalsust.

Arutelu fookuses on regionaalsed erinevused, ostukorvide mõõtmise metoodika ja käibemaksuerisuse võimalused Eestis võrreldes naaberriikidega. Rohtla sõnul võidab toiduainete käibemaksu erisusest tarbija ja Eesti tootja, mitte kaupmees. Mets rõhutab, et tihe konkurents ja tarbijate kõrged ootused kvaliteedi ning sortimendi osas on Eestis unikaalsed. Just see tagab, et iga hinnasoodustus, sealhulgas võimalik käibemaksulangetus, jõuab kindlasti tarbijani.

Rohtla sõnul ei tee nad sooduskampaaniaid ja põhitoiduainete müüki madala hinnaga mitte enda omakasu silmas pidades, vaid tegemist on nende igapäevase tööriistaga.

Fotol Rimi Eesti Food tegevjuht Kristel Mets, saatejuht ja Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil ning Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimees Rainer Rohtla.
Foto: Äripäev

Kas toit on Eestis liiga kallis? Kaupmehed võtavad ette hinnad ja maksud
00:00

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele