Autor: Anti Saluneem • 22. aprill 2020

Isikukaitsevahendid – tulus äri või totaalne häving?

Enneolematu erakorraline olukord ja koroonaviiruse vastu võitlemine on kaasa toonud hulgaliselt uusi väljakutseid ja sundinud meid muutma käitumisharjumusi. Logotrade reklaamkingituste agentuuri asutaja ja tegevjuht Anti Saluneem jagab oma kogemusi isikukaitsevahendite hankimisest.

Milliseid maske, respiraatoreid ja meditsiinilisi- või kirurgilisi maske ning käte desinfitseerijaid tasub osta ning kuidas leida kvaliteetne pakkuja? Mainin kohe ära, et kolm kuud tagasi ei teadnud ma sellest valdkonnast veel midagi.

Tuleb tunnistada, et käte antiseptikute maaletoomisega jäime me Logotrade´s hiljaks. Otsisime pikalt kvaliteetset toodet, mis oleks valmistatud Euroopas, mitte Hiinas. Uuringud ja teaduslikud katsed näitavad, et käte hügieen on kõige olulisem meede viiruste leviku piiramisel, siis on desinfektandi kvaliteet esmase tähtsusega. Oluline oli ka leida alkoholil baseeruvad desinfitseerijad (alkoholisisaldus vähemalt 65%), mis on tõhusaim, kiirem ja ohutuim viis viirushaiguste eemale peletamiseks. Olgu siinkohal öeldud, et Eesti tootjad pole siiani meile veel ühtegi pakkumist teinud ja usun, et seda ei tule ka lähiajal. Suur osa Euroopa tootjaid pole samuti veel vastanud, kuid leidub siiski üksikuid pakkujaid, kellega oleme saanud koostööd alustada. Enamasti puudus pakkujatel laos vastav kaup ja müüdi õhku, küsides siiski 100% ettemaksu.

Taustauuringu tähtsus

Väga oluline on teha põhjalik taustauuring, et oleks selge, kas tegemist on tõsiseltvõetava ettevõttega või mitte. Kui vaatate kasvõi täna ringi erinevates veebipoodides, siis leidub seal väga palju nn õhumüüjaid, kes suvalise tarneajaga lubavad teile hankida väidetavat kaupa, mida reaalselt aga olemas pole. Kuid ettemaksu küsitakse igal juhul.

Meie taktika oli teine ja on seda siiamaani. Reaalselt olemasoleva laokauba puhul küsime ettemaksu, kuid tarneajaga tellimuste korral vormistame klientidega eeltellimuse, mis tagab kliendile, et kaup kindlasti saabub ja meile, et kaubal on kindel ostja.

Praegu on kohati tunne, et 90-ndad on tagasi – iga õnneotsija üritab leida segastes vetes ullikesi, kelle raha enda tasku pista. Olen kindel, et enamik ettevõtjatest saab oma postkasti iga päev vähemalt 1-2 isikukaitsevahendite või desinfitseerijate pakkumist nii Eestist, Euroopast või Hiinast. Mina soovitan eelistada Eestis või Euroopas toodetud kaupa, kuna Hiinas on väga levinud igasuguste sertifikaatide võltsimine ja te ei tea kunagi mida te tegelikult saate. Kindlasti tuleb desinfitseerijate puhul jälgida, et toodetel on kirjas koostis ka eesti keeles ja ära märgitud maaletooja andmed.

Praegu, kui pakkujaid tuleb juba uksest ja aknast ning poes on saadaval erinevaid desinfitseerimisvahendeid, siis kindlasti muutuvad hinnad lähiajal mõistlikumaks.

Nüüd alles läheb põnevaks

Kaitsemaskide, näomaskide, meditsiiniliste maskide, respiraatorite ja kirurgiliste maskide saaga on lausa uskumatu. Etteruttavalt – 95% pakutavast kaubast ei vasta ühelegi Euroopa Liidu standardile või vastavad osaliselt. Enamik pakkujaid Hiinast müübki vaid õhku, nii et võite oma rahast lihtsalt ilma jääda. Osa tellitud kaubast võib osutuda rämpsuks ja mingi osa on markeerimata või osaliselt markeeritud kaup.

isikukaitsevahendid
Foto: Logotrade reklaamkingitused ja isikukaitsevahendid

Kuidas orienteeruda hingamiskaitsevahendite maastikul?

Kaitsemaskidel, näomaskidel ja respiraatoritel on kokku 7 erinevat levinud mudelit, millele keskendun. Kõik ebakorrektselt märgistatud ja puuduliku sertifikaadiga respiraatorid, meditsiinilised maskid ja kirurgilised maskid klassifitseeruvad eriolukorras näomaskideks, mis tähendab, et kodustest vahenditest tehtud maskid on samaväärsed.

Ehk siis esimene tüüp maske on lihtsalt näomask ja ei kvalifitseeru isikukaitsevahendiks. Tõenäoliselt saab tavaolukorra taastumisel selliseid maske kasutada vaid isiklikuks otstarbeks. Maksu- ja Tolliamet võib koostöös Terviseameti ning Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametiga otsustada kõik sellised maskid suunata hävitamisele või tuleb need saata tagasi tarnijale.

Meditsiinilised ja kirurgilised maskid kuuluvad kõik I klassi, mis jaguneb omakorda 3 erinevaks tüübiks (Tüüp I, Tüüp II, Tüüp IIR). Põhierinevus tüüpide vahel seisneb maski filtri tõhususes – mitu protsenti mikroosakestest mask filtreerib (vähemalt 95% või 98%). Selliste maskide puhul tuleks kindlasti vaadata, et pakend oleks steriilne. Kui teile müüakse neid tooteid ühekaupa, siis peaks olema iga toode eraldi pakendatud juba tehases. Teiseks tuleb jälgida, et pakendid oleksid kinnised ning avamata.

Kõrgeima kaitsega tüüp on IIR ning need maskid sobivad ka meditsiinitöötajatele. Nende kolme erinevasse tüüpi kuuluvate maskide hinnad võivadki erineda. Küsimus on selles, millist kaitset soovite. Sellised maskid kahjuks 100% koroonaviiruse eest ei kaitse, kuid kindlasti on need abiks viiruse leviku peatamisel. Me ju kõik soovime, et normaalsus kiiresti taastuks ja viiruspuhangud ei hakkaks korduma.

Enamasti on sertifitseeritud maskide levitajad, tootjad ja volitatud esindajad registreerinud enda tooted Terviseameti andmebaasis meditsiiniseadmena (andmetega saate tutvuda siin: Terviseamet meditsiiniseadmed.) Alati on tähtis jälgida, et toode oleks varustatud eestikeelse kasutusjuhendiga, maaletooja andmetega ja et pakend ning tootepildid ühtiksid andmebaasi sisestatud infoga. Kindluse mõttes võite küsida levitajalt Euroopa Liidu nõuete vastavusdeklaratsiooni ja sertifikaate.

Olge palun tähelepanelik, sest suur osa sertifikaatidest võib olla võltsitud, mille eest vastutus jääb maaletoojate ja levitajate kanda. Näiteks võib toode olla valesti märgistatud või tarbijat eksitava tekstiga. Seetõttu on oluline jälgida, et tootel on maaletooja andmed ja kirjeldus selle kohta, mida teile kui tarbijale müüakse. Kui kirjas on meditsiiniline mask või kirurgiline mask, siis peaks see toode kindlasti olema Terviseameti andmebaasis ja omama kõiki korrektseid märgistusi ning sertifikaate.

Viies levinuim maski tüüp on FFP1 ehk tolmumaskid. Sellel maskitüübile ma ei peatu.

Kuues tüüp on FFP2 respiraator ja seitsmes tüüp FFP3 respiraator. (Lähemalt saate lugeda kaitsemaskide kohta siit: Kas mask kaitseb meid viiruste eest?

Need 2 mudelit peaksid teid kindlasti kaitsma koroonaviiruste eest. Tegu on isikukaitsevahenditega ja Eestis kontrollib ja teostab järelevalvet selliste maskide üle Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet. Siinkohalt tuleb kiita ametnike, kes on nii mõnegi saadetise dokumentides leidnud puudusi ja võltsinguid. Ja ka meie oleme osa tarneid viimasel hetkel tühistanud, et need ei jõuaks Eesti turule. (Võltsitud ja ebakorrektsete sertifikaatide näidised leiate siit: European Safety Federation COVID19)

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti kodulehel saate täpselt tutvuda juhendiga, millistele nõuetele peavad vastama FFP2 ja FFP3 respiraatorid: TTJA.

Lühikokkuvõte FFP2 ja FFP3 respiraatorite vastavusnõuetest:

• on läbinud vastavushindamise;

• omab tehnilist dokumentatsiooni ning vastavusdeklaratsiooni (EU declaration of conformity);

• kannab CE-vastavusmärgist (peab olema kustumatul viisil kantud igale üksikule isikukaitsevahendile);

• kannab tüübi-, partii- või seerianumbrit või muud märget, mis võimaldab toodet tuvastada;

• on märgistatud tootja nime, registreeritud kaubanime või registreeritud kaubamärgi ja kontaktaadressiga;

• isikukaitsevahendiga on kaasas kasutusjuhised ja teave asjaomase liikmesriigi poolt kindlaks määratud keeles. Eestis eesti keeles;

• isikukaitsevahendiga on kaasas EL-i vastavusdeklaratsioon või on kasutusjuhistele lisatud viide internetiaadressile, kus EL-i vastavusdeklaratsioon on kättesaadav.

NB! Kindlasti peab kaitsemask või respiraator vastama standardile EVS-EN149:2003+A1:2009.Tavaliselt on maskidele kantud CE-märgis ja alusdokumendile viitav märge EN 149:2001+A1:2009 ning tüüp FFP2 (hiina vaste KN95, USA vaste N95 jne), kuid sellise märgistuse olemasolu ei tähenda, et toode vastab nõuetele. Rõhutan, et ülevaltoodud punktid peavad olema täidetud. CE-märgistuse ja EU vastavussertifikaatide kohta saate lähemalt lugeda siit: CE-marking ja EU declaration of conformity.

Tulles tagasi kaitsemaskide turustamise juurde, siis eriolukorras võivad ka mõned Hiina standardid sobida. Nende kvalifitseeritud laborite nimekirjad leiate siit: Laboratories Accredited by CNAS.

Pärast eriolukorda peaks isikukaitsevahenditel kindlasti olema Euroopas baseeruvate laborite vastavused. Sertifikaadi väljastajad leiab Nando andmebaasist: NANDO.

Isikukaitsevahendite turg on muutumas

Isiklikule kogemusele tuginedes võin väita, et õigete tehaste ja toodete leidmine on väga keeruline, hetkel on ka kõigi lennusaadetiste hinnad neljakordistunud, mis tähendab, et toote omahind on väga kõrge. Lisaks on tarneajad lennusaadetistel muutunud. Lisandub risk, et kiiresti tegutsenud kaitsemaskide levitajad ja importijad saavad esimestena kätte merekonteinerid suurte saadetistega, mis tähendab, et hinnamuutused on kohe-kohe tulemas ja isikukaitsevahendite äri muutub. Sama on juba juhtunud desinfitseerimisvahenditega. Tarbijale on see kasulik, kuid turustaja riskid kasvavad. Soovitan kindlasti kontrollida ostetava kauba sertifikaate.

Võib aga olla kindel, et isikukaitsevahendid jäävad meie ellu nüüd pikaks ajaks. Kui eriolukorra meetmeid hakatakse leevendama, siis võib teatud meelelahutus- ja muid asutusi oodata ees erinõue – külastajad peavad hakkama kandma maske, mis omakorda tõstab nõudlust kaitsemaskide järgi.

Loodan, et sellest artiklist on teile kasu õige turustaja või tootja leidmisel. Logotrade´st saate isikukaitsevahendite kõrval endiselt osta reklaamkingitusi ja meeneid oma asutuse või ettevõtte logoga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757