Autorid: Bondora, Digitaalne Turundus • 1. detsember 2023

Kumba eelistada – väikelaenu või järelmaksu?

Man holding, giving out away a few Euro banknotes in hand, small bills, European currency simple concept One person, salary bonus, earning money and payment, paying with cash, tipping, bribing gesture
Suuremate ostude tegemine võib tänases majanduslikus olukorras olla rahaliselt päris korralik väljakutse. Kui aga olukord tõesti nõuab kiiret tegutsemist ja mõnda kindlat toodet või teenust on ikkagi esimesel võimalusel vaja, ulatavad järelmaks ja väikelaen inimestele vajaliku abikäe.

Siiski enne kui ühe või teise valiku kasuks otsustad, on mõistlik oma plaan rahulikult läbi mõelda:

● Ega tegu ei ole emotsiooniostuga?

● Kas seda toodet või teenust on tõesti praegu vaja?

● Ehk kannataks sellega oodata järgmise palgapäeva või rahalise puhvri tekkimiseni?

● Või äkki oleks võimalik see summa ikkagi olemasolevatest vahenditest tasuda, ilma et peaks mõne krediiditeenuse näol endale lisakohustust võtma?

Kui siiski tunned, et antud kulutus on möödapääsmatu, võid mõelda abivahendite kasutusele võtmise peale.

Järgnevalt oleme välja toonud peamised olukorrad, millal järelmaksu või väikelaenu võtmist kaaluda ning mida nende puhul kindlasti silmas pidada, et välistada tulevikus suuremad rahalised raskused.

Millistel juhtudel valida väikelaen?

Väikelaen on universaalne laen, mida väljastavad pangad, krediidiühingud ja muud finantsasutused ning mis on tavaliselt mõeldud ootamatute kulude katmiseks või likviidsuse tagamiseks.

Väikelaen võib olla suureks abiks, kui pead ootamatult oma autot või mõnda kodumasinat remontima või ravikulusid katma. Samuti sobib see reisikulude katmiseks.

Väikelaenu eelised:

Kiirus ja kättesaadavus: reeglina on väikelaenu taotlemine internetipõhine ja vastuse saamine toimub kiiresti. Näiteks Bondora tegeleb laenutaotlustega 24/7 ja annab esmase vastuse juba 1 minutiga.

Mitmekülgsus ja paindlikkus: väikelaenul puuduvad piiravad nõuded kasutamiseks, s.t väikelaenu saab kasutada erinevateks eesmärkideks ja mis tahes arvu toodete soetamiseks.

Väikelaenu mõttekohad:

Kogukulu: kuigi erinevalt järelmaksust, mida reklaamitakse tihti 0-eurose intressi ja olematu lepingutasuga, on väikelaenude tingimused klientidele tihti selgemalt sõnastatud, siis tasub ikkagi igal juhul kindlaks teha, kui suur hakkaks olema võetava laenu krediidi kulukuse määr.

Võrdlusmoment: enne kui esimese ettejuhtuva väikelaenu pakkumise vastu võtad, võrdle hoolikalt erinevate teenusepakkujate hinnakirju ja tingimusi. Erinevate laenuandjate intressimäärad, lepingutasud ja muud numbrid võivad vahel lausa mitmekordselt erineda!

Millistel juhtudel valida järelmaks?

Järelmaks on kaubanduses müüja ja ostja kokkulepe, mille kohaselt ei pea ostja tasuma kogu ostusummat kauba ostmise hetkel, vaid väiksemate osamaksetega fikseeritud perioodi jooksul. Järelmaksu võimalust ei paku reeglina kauplused ise, vaid kolmandad osapooled, milleks võivad tihti olla ka pangad.

Järelmaks on levinud valik juhtudel, kui soovitakse soetada kindlaid kodumasinaid, tehnoloogiaseadmeid või muid pigem igapäevaselt kasutatavaid tarbekaupu, kuid ei soovita korraga tervet summat välja käia.

Järelmaksu eelised:

Kiirus ja mugavus: järelmaksu saab enamasti sõlmida mugavalt netipoes või kaupluses kohapeal ja vaid mõne minutiga. Nii saad soovitud kaubaga juba samal hetkel koju minna või tellimuse teele panna.

Lihtne algus: järelmaksu puhul ei ole tavaliselt vaja väga suuri sissemakseid ega tagatisi, tänu millele on ostu sooritamine lihtne ja esialgu ka rahakotisõbralik.

Järelmaksu mõttekohad:

Võimalik sissemakse: kuigi tagatist reeglina vaja ei ole, võib osade kaupluste ja teenusepakkujate puhul olla kohustuslik sissemakse, mis võib vajaliku raha puudumisel seada kauba ostmisele piirangu.

Vähene paindlikkus: enne lepingu sõlmimist uuri, kas ja millised võimalused on ka nt maksepuhkuse võtmiseks ja järelmaksu ennetähtaegseks tagastamiseks. Mõne teenusevahendaja puhul võivad sellistes olukordades kaasneda lisatasud.

Kogukulu: kuigi järelmaksuga kaupa ostes võib esialgu tunduda, et said oma toote justkui tasuta või poolmuidu kätte, siis tegelikkuses see päris nii ei ole. Tee kohe alguses kindlaks, kui suur saaks olema krediidi kulukuse määr ning muud numbrid ja tingimused!

Huvitav fakt

Teadaolevalt võttis järelmaksu esimesena kasutusele 1807. aastal mööblifirma Cowperthwaite & Sons. Tuntumaks sai järelmaksuga kaupade ostmise võimalus 1850–1860ndatel, kui erinevate valdkondade ettevõtted hakkasid oma müüginumbrite suurendamiseks ka järelmaksu võimalust pakkuma.

Ja võitja on…

Väikelaenu ja järelmaksu duelli võitja sõltub suuresti ostja konkreetsest olukorrast, ostetavast tootest või teenusest ja krediiditeenuse pakkujast.

Kui sul on silmapiiril mõni kindel toode, mille tahaksid endale või oma lähedasele soetada, kuid lihtsalt ei soovi kogusummat esimese hooga tasuda, on tõenäoliselt mõistlikum valik järelmaks.

Kui sul on aga mitu (ootamatut) väljaminekut tekkinud või lihtsalt mitu tähtsat ostu plaanis ja vajaksid kiiremas korras paindlikumatel tingimustel suuremat rahasummat, võib just väikelaen osutuda sinu päästerõngaks.

Siiski on sõltumata laenutüübist kõige tähtsam tutvuda võimalikult paljude teenusepakkujatega, enne kui lepingu allkirjastad. Nagu öeldakse – üheksa korda mõõda ja üks kord lõika.

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenuse reklaamiga. Vajadusel tutvu teenuse tingimustega ning küsimuste korral konsulteeri asjatundjaga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700