Autor: Kaubandus.ee • 7. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna stardib Fairtrade kaubamärk

Täna, 7. mail algab Eesti Rohelise Liikumise ja Soome õiglase kaubanduse assotsiatsiooni koostöös tootemärgi Fairtrade avanädal.

Õiglase kaubanduse ehk Fairtrade märgi alane teavitustöö toetab õiglase kaubanduse toodete müüki ja selgitab tarbijatele ostukäitumise seoseid arengumaade probleemidega, teatas Eestimaa Roheline Liikumine.

Fairtrade märk tootel tagab arengumaade talunikule väärilise tasu, lisatulu kogukonna arenguks ning garanteerib, et tootmises ei ole kasutatud laps- ja orjatööd ega kurnatud keskkonda. Etioopia kohviühistu juht Tadesse Meskela loodab, et Lääne tarbijad hakkavad üha rohkem hoolima sellest, millist kohvi nad joovad ja millise hinnaga on see toodetud: "Muutus on tarbijate kätes. Küsimus ei puuduta mitte ainult kohvi, vaid ka teisi tooteid, mille eest makstav äärmiselt madal hind mõjub tootjaile hävitavalt."

Õiglase kaubanduse süsteem garanteerib rohkem kui viiele miljonile talunikule, istandustöölisele ja nende peredele Aafrikas, Ladina-Ameerikas ja Aasias paremad majanduslikud ja sotsiaalsed tingimused. Nii nendib Arturo Gómez õiglase kaubanduse banaaniühistust Coopetrabasur (Costa Rica), et eetilise kaubandusskeemiga liitudes sai ta otsustusõiguse enda elu üle: "Varem olin ainult keegi, kes laadis banaanikaste rongi peale. Mingit muud vastutust mul ei olnud. Olin tavaline põllupidaja. Õiglase kaubanduse süsteemi abil on minust saanud rahvusvaheline rimees."

Eestisse on jõudnud õiglase kaubanduse märki kandev kohv, tee, suhkur, šokolaad, puuviljad ja vein, so tooted, mida ei ole võimalik Eestis toota. Aasta lõpus on oodata õiglase kaubanduse puuvillatooteid, riisi ja pähkleid. Fairtrade toodete valik on hetkel kõige suurem Tallinna Kaubamajas, kus saab kõiki tooteid ka avanädala raames maitsta. Samuti on teised suuremad kauplused ja poeketid sel aastal oma sortimenti õiglase kaubanduse toodetega rikastamas.

Nii müügiettevõtetele kui tarbijatele suunatud Fairtrade teavitusnädal kestab 7.-12. maini 2007. Eesti kogemuse varal jätkatakse eetilise kaubamärgi juurutamisega ka teistes Balti riikides. Õiglase kaubanduse märgi lansseerimisnädalat toetavad Hollandi Saatkond, Avatud Eesti Fond ja Riigikantselei.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757