Autor: Kaubandus.ee • 1. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina: kulutajad mürgitavad ennast mugavusega

Sel nädala avatakse Šanghais teine Hiina miljonäride laat, kuid luksuskaubad seal riigis on sattumas põlu alla, kirjutas The Economist.

Laada 15 000 külalisele üritatakse müüa antiikmööblit, luksusautosid, eralennukeid jne. Organisaatorid ei osanud ürituse jaoks valida hullemat aega. Juuni on pühendatud ka Hiina presidendi Hu Jintao harmoonilise ühiskonna plaanile, mille eesmärk on piirata ebavõrdsust ja tuua kodanikke teineteisele lähemale.

Märgid näitavad, et piirangud on tulemas. Kuigi vahe Hiina rikaste ja vaeste vahel on väiksem, kui teistes arengumaades, kasvab see kiiresti. 70 000 rahutuse juhtu Hiinas näitab kasvavat ebavõrdsustunnet.

See on pannud poliitikuid uusrikkaid hurjutama. Seni küll veel väikestviisi, näiteks tehes märkusi kui nad jätavad oma taldriku bankettidel tühjaks söömata. Kuid viimasel ajal on kaebused kasvanud. Märtsis kritiseeris peaminister Wen Jiabao säravaid kodusid ja maa kasutamist golfiväljakutena. Paar nädalat hiljem teatas valituse ametlik esindaja, et suured kulutajad mürgitavad ennast mugavusega ja upuvad rikutusse.

Eelmisel nädalal kutsus pekingi linnapea Wang Qishan inspektorid plakatile, mis reklaamis luksust või ülierilisi tooteid, mis julgustavad luksulikku eluviisi ja enesekeskust, mis ei tule kasuks harmooniale. Kohalik reklaaminõukogu tunnistas, et on probleeme reklaamidega, mis ei vasta sotsialistliku vaimuga tsivilisatsiooni vajadustele.

Kohalike poliitikute meelest ei tohi reklaam rikkust ja luksust rõhutada. Lubatakse, et plakatid sobimatu reklaamiga eemaldatakse.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070