Autor: Kaubandus.ee • 5. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IKEA suurim konkurent vallutab Eesti turu

Rootsi kodutekstiilide kett Hemtex avab neljapäeval esimese kaupluse Pärnus. Balti riikides plaanitakse avada kokku 20-25 kauplust, ütles firma finantsjuht Tommy Svensson.

"Eestis ehitatakse palju, kõik kodud ja kontorid vajavad sisustamist ja tekstiile," näeb Svensson Eesti head kasvupotentsiaali.

Ka ei karda Hemtex siinset konkurentsi. Hemtexi suurima konkurendi IKEA jaoks on Eesti turg liiga väike ja Kaubamaja ning Stockmann pakuvad kallimat kaupa. Jyskil on natuke teine sortiment. "Me oleme edukad Soomes. Miks ei peaks me olema edukad siin?" küsis juht retooriliselt. Hemtex on Rootsis turuliider, kellele kuulub 31% turust. Ettevõte loodab, et ka Eestis läheb sama hästi.

Hemtex asetub keskmise hinnatasemega kaupluste hulka, mis pakuvad kõrget kvaliteeti hea hinnaga. "Usun, et meie kontseptsioonil on turul ruumi," lisas ta.

Ettevõte soovib Tallinna rajada 4-5 poodi, kindlasti rajatakse kauplus ka Tartusse ja võib-olla ka Narvasse. "Hetkel ostime häid asukohti oma poodidele. Eelistame kaubanduskeskusi, mida inimesed külastavad, pigem on oluline hea koht kui poe kiire avamine," lisas Svensson.

Ühe poe avamisele kulutab Hemtex 300 000-600 000 eurot (4,6-9,3 miljonit krooni). "Kõik sõltub poe suurusest, sinna sisse läheb ka poe sisustus. Keskmine pood on 200 m2 suur ja seal töötab kuus inimest," lisas ta.

60% Hemtexis müüdavast kaubast toodetakse Aasias, ülejäänu Türgis, Rumeenias ja Baltimaades. "Kuna meile on oluline kiirete väikeste tellimuste täitmine, jääb alati osa tootmisest ka Põhjamaadesse," ütles Svensson.

Firma üheksa kuu netokäive alates 2006. aasta maist oli 2,3 miljardit Eesti krooni, mis oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 29% enam. Puhaskasum kasvas üheksa kuuga 278 miljoni kroonini. Tekstiilikett jätkas laienemist ning avas 30 uut kauplust. Ettevõte on noteeritud Stockholmi börsil ja tema väärtus on hinnanguliselt 6 miljardit krooni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757