Autor: Kaubandus.ee • 5. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: USA baaride kasum on vähenenud

Samasugune suitsetamiskeeld, mis täna Eestis kehtima hakkab, on USA pealinnas Washington DCs jaanuarist jõus ning selle ajaga erialaliidu uuringu väitel sealsetele söögi- ja joogikohtadele hoobi andnud.

Washingtoni restoranide liidu maikuu alguses avalikustatud uuringu kohaselt kinnitas 35% restoranidest ja baaridest, et nende kasum on kahanenud, kirjutas Äripäev. Samas pole uuringu tegijad avalikustanud valimi suurust ega metoodikat, ning see on pannud kriitikud andmetesse skeptiliselt suhtuma.

Kolmapäeva pärastlõunal Äripäeva küsimustele vastates ütles baari Chevy Chase Lounge mänedžer Michael Harrison, et hoolimata esialgsetest hirmudest pole keeld tema baari majandustulemusi kokkuvõttes mõjutanud. Harrison ütles, et kui baar kaotas tõepoolest mõned kliendid, siis samas võideti juurde need, kes enne ei tahtnud suitsuses ruumis süüa tellida.

Baari kasum pole tema sõnul vähenenud isegi hoolimata sellest, et enne keeldu läitsid siin kõrtsis sigareti koguni pooled kliendid. "On neid, kes on seepärast tigedad, aga küll nad sellest üle saavad," ütles Harrison, kes ise mittesuitsejana loobub rõõmuga 15 aastat peetud passiivse suitsetaja rollist.

Kes siiski suitsuta ei saa, läheb lihtsalt välja tänavale. See kehtib nii klientide kui ka töötajate kohta. Baari suitsetav ettekandja Rachel Wetts märkis, et tal pole selle vastu midagi - saabki korraks pausi võtta ja pealegi suitsetavad niimoodi kõik vähem.

Nüüd on suitsetamine keelatud 19 USA osariigi ja Washington DC baarides ja restoranides, kuid mujalgi on mõned piirkonnad ja linnad otsustanud osalise või täieliku keelu kasuks.

Washington DC lubab baaridel ja restoranidel erandluba küsida, kui tõestatakse, et tulud on keelu tõttu kahanenud vähemalt 15%. Näiteks sigaribaarides ning kohvikute värskes õhus asuvates laudades on suitsetamine endiselt lubatud, kui asutus nii otsustab.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757