Autor: Kaubandus.ee • 8. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnatõusu tõttu jäävad ihaldatud kaubad poodi

Eesti tarbija rahakott ei ole 1998. aastast kohanud sellist lööki kui tänavu oktoobris, mil eelmise aasta sama ajaga võrreldes kallinesid kaubad ja teenused rekordiliselt 8,5 protsenti.

"See on poes igaühele ehedalt näha, mis seal toimub," kommenteeris statistikaameti hinna- ja palgastatistika osakonna juhataja Viktoria Trasanov hinnatõusu Postimehele. Ta tunnistas, et see pole mingi üllatus, kui vaadata, millises tempos on hinnad tõusnud.

"Piim ja piimatooted kallinesid 12 kuuga 23,6 protsenti, jahu, jahutooted ja tangained 20,2 protsenti, liha ja lihatooted 8,2 protsenti – need on suuremad tõusud," loetles Trasanov. Tema sõnul maksab kahekilone jahupakk üle 16 krooni ja sellest odavamat ei leia enam isegi säästukauplustes.

Et viimase aasta hinnatõus on valusalt mõjutanud nii noori kui vanu, töötajaid kui ka pensionäre, selgus Postimehele eile toidukauplusi külastades.

Tavaliselt turult toidukraami ostmas käiv pensionäripaar Jaan ja Elma Unt ütlesid, et kui pension kasvaks ühes tempos hindadega, võiks hinnatõusuga ehk leppida.

Eesti lihatootjad on aga öelnud, et liha märgatavat kallinemist on oodata kevadel ning suurim hüpe jõuab eestlasteni jaanipäeval, kui grillimine suure hoo sisse saab.

Kuid näiteks mootorikütuste hinnad olid oktoobris madalamad kui septembris, uus hinnatõus jääb alles novembrisse.

Gaas, mille hulka statistikaamet arvestab ka vedelgaasi, kallines aasta lõikes 10,8 protsenti, ka mootorikütuste ja õlide hinnad kallinesid 10,9 protsenti. Soojusenergia on kallinenud aastaga 25,8 protsenti, kuid näiteks Tallinnas ootab uus toasooja hinnatõus detsembris veel ees.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700