Autor: Kaubandus.ee • 2. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peipsi-mehed panid köögiviljad kokku

Peipsi piirkonna köögiviljakasvatajaid liitev ühendus Peipsiveere on juba teisel tegutsemisaastal suutnud oma kaubaga trügida Tallinna eliitpoodidesse Stockmanni ja kaubamajja.

"Kahe nädala pärast pakume lisaks rohelisele sibulale ja kurgile ka tomateid," lubab Peipsiveere juhatuse esimees, Tartumaal Vara vallas elav Ingvar Tšižikov.

Värske kauba veab ta Peipsi-äärsetest aedadest pealinna kolm korda nädalas. Eelmisel suvel kauples Tšižikov Peipsiveere kaubamärki kandva köögiviljaga peamiselt laatadel. "Näiteks mardilaadal Tallinnas müüsin kaks tonni sibulat," täpsustab ta.

Ometi ei läinud ühistu moodustamine sugugi libedalt. "Tahate taas kolhoosi teha," meenutab Tšižikov kohalike esialgset vastuseisu. Lõpuks leidus siiski kaheksa julget asutajaliiget. "Ega kõik peagi ühistu liikmed olema," räägib Tšižikov. "Kuigi ükski vene vanausuline ei julgenud liikmeks hakata, ostsin mullu sügisel näiteks kogu Piirissaare sibulasaagi ära. Kusjuures maksin mugulsibula kilo eest 10 krooni ehk paar-kolm krooni rohkem kui teised kokkuostjad."

Köögiviljaühistu suurim varajase kurgi ja tomati kasvataja, Jõgevamaal Pala lähedal asuva Madise talu peremehe Meelis Mõisa sõnul astus ta ühistusse eelkõige turuväljundi pärast.

"Ükshaaval pole kasvatajatel mõtet ju suurde poodi oma kaubaga sisse astuda," seletab Mõisa. "Seni olen oma toodangut juba aastaid peamiselt Tartu turule vedanud ja kunagi, kui bensiiniliiter maksis vaid 3 krooni, sai ka Tallinna keskturu vahet sõelutud."

Rublaajal sõidutasid Mõisa ema-isa nagu enamik Peipsi-äärseid köögiviljakasvatajaid oma toodangu hoopis Leningradi turule, kust teeniti kolhoosipalgale igati kopsakas lisatulu.

"Mind huvitab, mida mina suudan Peipsiveere kaubamärgiga Eestis teha ja mida kaubamärk suudab ise teha," mõtiskleb Tšižikov.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700