Autor: Kaubandus.ee • 18. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lauri: Baltikumi suurim tulevikurisk on kallinev nafta

Hansabank Marketsi turuülevaates kirjutas makroanalüütik Maris Lauri, et Balti riikide suurim tulevikurisk on kiiresti kallinev nafta, mis tõstab esmakaupade hindu oluliselt.

„Kõige olulisemaks tulevikuriskiks Balti riikide majandustes on kujunenud maailmaturgudel kiiresti kallinev nafta aga ka teised energiatooted ning toit, kuna see tõstab siinsete tarbijate jaoks esmatähtsusega kaupade ja teenuste hindasid väga oluliselt,“ kirjutas Lauri.

Majanduskasvu väljavaated kolmes Balti riigis halvenevad, kuna ülemaailmne hinnatõus hakkab järjest enam mõjutama kohalikke tarbijaid.

Eesti lähituleviku majandusarengute puhul võib välja tuua kaks võimaliku arengukäiku – optimistlik ja pessimistlik stsenaarium -, mille tõenäosus praeguste andmete kohaselt on enam-vähem võrdne. Põhierinevus seisneb selles, et negatiivsemate arengute puhul osutub tööpuudus ja tarbijahindade kasv 2008. aasta lõpus ja 2009. aasta alguses suuremaks optimistliku stsenaariumi omast.

Hansabank Marketsi arvates kasvab Eesti majandus sel aastal umbes 2,5% (pessimistliku stsenaariumi kohaselt 2%), millele järgneb 4% kasv 2009. aastal (negatiivsemal juhul mõnevõrra enam kui 2%) ja 5% kasv 2010. aastal. Sel aastal on oodata sisenõudluse vähenemist, kuna nii majapidamiste tarbimine kui ka investeeringud vähenevad. Pessimistliku stsenaariumi kohaselt jääb ka tuleval aastal eratarbimine tagasihoidlikuks, kuid 2010. aasta peaks tooma tugevama tarbimise ja investeeringute kasvu mõlema stsenaariumi kohaselt.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757