Autor: Kaubandus.ee • 7. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Emor: eestlased on kindlad oma toimetulekus

TNS Emori mais ja juunis toimunud uuring näitab, et Eesti tarbijad tunnevad end oma toimetuleku suhtes kindlalt.

Ei möödu päevagi, ilma et uudistes ei räägitaks, kui halvasti meil kõigil läheb. Kas inimesed on siis nii hirmul ja ebakindlad, nagu seda väidetakse? Uuring näitas, et eestlased on tuleviku suhtes kindlad.

Kolmveerand elanikest usub, et nende pere tunneb end aasta pärast rahaliselt sama hästi kui praegu või veel pareminigi. Vaid veerand Eesti elanikest kardab rahalise olukorra halvenemist.

Nende hulgas on enam traditsiooniliselt haavatavamaid gruppe, nagu üle 50-aastased inimesed, muu rahvuse esindajad ning madalamasse sissetulekurühma kuulujad. Hinnates oma pere praegust majandusolukorda võrreldes aastataguse ajaga, jaotub elanikkond samamoodi.

Kolmveerand Eesti tarbijatest ütleb, et nende pere majanduslik olukord ei ole aastaga muutunud või see on isegi paranenud. Veerand tarbijatest tunnistab pere majandusolukorra halvenemist. Keerulisematel aegadel ilmneb huvitav tendents: olukorda riigis ja võimalikke arenguid lähitulevikus hinnatakse pessimistlikult, samas kui enda ja oma pere olukorra suhtes on elanike hinnangud püsinud üsna stabiilselt optimistlikud.

TNS Emori uuringuandmed näitavad sellesama tendentsi avaldumist juba 1992.-1993. aastal ning ainsaks erandiks on nn buumiaastad 2005-2006, mil inimeste hinnangud riigi toimetulekule olid isegi veidi positiivsemad kui isiklikule ja pere toimetulekule.

Mais-juunis küsitleti üle-eestilises esinduslikus uuringus 2029 elanikku vanuses 15-74.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757