Autor: Kaubandus.ee • 2. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bauhof põgeneb Ukrainast

Pärast kinnisvaraarendajaid hakkasid lahkuma Ukraina turult ka jaekaubandusettevõtted. Novembris sulgeb oma tütarettevõtte Eesti DIY kett Bauhof.

Majanduskriis Euroopas ja poliitiline kriis Ukrainas sunnivad jaemüüja, mis lubas 2013. aastaks avada Ukrainas 16 suurt ehituskauplust, loobuda oma plaanidest, kirjutab Ukraina majandusuudisteportaal rynok.biz.

Portaal viitab Bauhof Ukraine juhataja Aleksei Revini kirjale, mille ta saatis oma partneritele Ukrainas ning milles teatab, et Bauhof lõpetab oma tütarettevõtte tegevuse alates 1. novembrist.

"Bauhof peatab oma tegevuse Ukrainas. See on seotud ülemaailmse majanduskriisiga ning ebastabiilse poliitilise olukorraga riigis," seisab dokumendis. Bauhofilt said kirja ettevõtted Panorama Grupp, Jones Lang LaSalle Ukraine, Domus, Pedersen Partners, Re Solution, 1849plc ja Dragon Capital.

Revini sõnul pole välistatud, et Bauhof tuleb Ukrainasse tagasi, kuid mitte varem kui pooleteise-kahe aasta pärast.

"Bauhof oli lepingute sõlmimise faasis, kuid ettevõtte direktorite nõukogu võttis vastu otsuse lahkuda turult ning läbirääkimised olid peatatud," teatas Aleksei Revin. Tema sõnul oli kavas avada kolm kauplust: Odessas (kus Bauhofile kuulus maatükk), Donetskis (ettevõtte pidas läbirääkimisi kinnisvaraarendajaga Domus) ning Poltavas (läbirääkimised peeti ettevõttega Velikaja Kišenja).

Revin seletas, et majanduslangus Eestis sundis neid otsima uusi turge. Ukrainas kavatses jaemüüja juba 2010. aastaks avada 44 kauplusest koosneva keti.

DIY turuosa Ukrainas aga kasvab 25-30% võrra aastas, mida ei saa öelda Eesti turu kohta, märgivad eksperdid. «Ukraina on juba ammu poliitiliselt ebastabiilne ning on arusaamatu, kust tuli otsus turult lahkuda - veel hiljuti laienesid nad aktiivselt, pidasime läbirääkimisi mitme objekti kohta,» on nõutu strateegilise arengu grupi Jones Lang LaSalle Ukraine juhataja Jelena Kravtsova.

Kett Bauhof (kuni aastani 2007 – Ehitus Service) loodi 2000. aastal Tallinnas. Septembri seisuga ühendas kett üheksa kauplust Eestis ning kolm Leedus. Majandusnäitajaid ei avalikustata. 60% Bauhofi aktsiatest kuulub Rootsi investeerimisfondile Askembla Asset Management, ülejäänud aktsiad on erainvestorite kätes.

Ukraina turule laienes Bauhof möödunud aasta veebruaris, registreerides tütarettevõtte Bauhof Ukraine. 2013. aastaks kavatses jaemüüja avada Ukrainas 16 supermarketit DIY (do it yourself – ehitu- ja kodukaubad) üldpinnaga 8-20 tuh m2 igaüks. Esimene kauplus oli plaanis avada 2009. aastal ning investeeringud ühe kaupluse avamisse pidid moodustama 20 mln. USD.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757