Autor: Kaubandus.ee • 16. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fakto: väidetav maksuvõlg oli tegelikult tasaarveldus

ASil Fakto Auto pole praegu ega ole varem olnud maksuvõlga, teatas Fakto Auto juhataja Urmas Kirtsi. Äripäev kirjutas täna, et Fakto Auto maksuvõlg oktoobris oli 984 162 krooni.

"Oktoobris 2008 kasutas Fakto Auto seadusest tulenevat õigust ühise käibemaksukohustuse alla kuuluvate ettevõtete käibemaksu tasaarvelduseks," selgitas Kirtsi. Fakto Autol pole praegu ega ka varasemal ajal olnud riigi ees maksuvõlgu, lisas ta.

Kirtsi sõnul on ASid Fakto, Fakto Auto, Iv Pluss ja OÜ Nempe registreeritud maksu- ja tolliametis ühise käibemaksukohustuslasena. See tähendab, et kui ühel ettevõttel on ettemaks (st käibemaks tagasi saada) ja teisel tuleb käibemaks tasuda, on võimalik maksuametile esitatud taotluse alusel paluda nende summade tasaarveldamist.

Fakto ettevõtete grupp kui ühine käibemaksukohustuslane on Kirtsi sõnul käitunud nii juba aastaid.

ASil Fakto oli 2008 oktoobri aruande järgi käibemaksu tagasi saada ning seetõttu palusime see tasaarveldada Fakto Auto poolt tasumisele kuuluva käibemaksuga, selgitas ta.

Vastav taotlus esitati koos deklaratsiooniga. Maksuametil on õigus taotlust menetleda 30 päeva ning menetluse ajal on Fakto Autol kirjas maksuvõlgnevus (ja vastavalt Faktol ettemaks), märkis Kirtsi. "Tegu on n-ö näilise maksuvõlaga, mis kestab seni, kuni maksuamet taotlust menetleb. Siis teostatakse ka tasaarveldus," lisas ta.

Nimetatud probleem puudutab Kirtsi ütlusel kõiki ettevõtete gruppe, mis on registreeritud ühise maksukohustuslasena ja soovivad käibemaksu tasaarveldada. Krediidiinfo andmebaas aga ei arvesta ühise maksukohustuslasena registreeritute enammakseid.

"Alates 2010 aastast selline näiline võlgnevus kaob, sest siis esitavad ühise maksukohustuslasena registreeritud ettevõtted ühe maksudeklaratsiooni. Täna esitatavad aga kõik eraldi maksudeklaratsiooni," selgitas Kirtsi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757