Autor: Kaubandus.ee • 23. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport ja import vähenesid viiendiku

2008. aasta novembris vähenes nii kaupade eksport kui ka import jooksevhindades ligi viiendiku eelmise aasta novembriga võrreldes, teatas statistikaamet, mille hinnangul oli kaupade import nii madalal tasemel 2006. aasta alguses.

Kaupade eksport oli 9,6 miljardit krooni, võrreldes 2007. aasta novembriga kahanes eksport 2,2 miljardi krooni võrra ehk 19%.

Kaupade import oli 12,7 miljardit krooni, võrreldes 2007. aasta novembriga vähenes sissevedu 3,2 miljardi krooni võrra. Impordi 20%-lise languse põhjustas sisenõudluse vähenemine kõikides tootegruppides, välja arvatud keemiatööstuse tooraine ja toodete puhul.

Eesti väliskaubanduse puudujääk oli novembris 3,1 miljardit krooni ning see vähenes 2007. aasta novembriga võrreldes miljardi krooni võrra.

Nii ekspordis kui ka impordis olid novembris esikohal masinad ja seadmed, mis moodustasid ligikaudu veerandi mõlema kaubavoo käibest. Ekspordi olulise vähenemise põhjustas mineraalsete toodete (sh kütused), transpordivahendite ning puidu ja puittoodete väljaveo vähenemine võrreldes 2007. aasta novembriga. Vähenes ka metalltoodete eksport.

Kaupade impordi olulise languse põhjustas transpordivahendite ning masinate ja seadmete sisseveo vähenemine (vastavalt 1,3 ja 0,6 miljardi krooni võrra), mida mõjutas ka nõudluse vähenemine siseturul. Vaid keemiatööstustoodete eksport ja import kasvasid võrreldes aastatagusega, ülejäänud tootegruppides mõlema kaubavoo käibed langesid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700