Autor: Kaubandus.ee • 6. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RM: hinnad langevad kolmandat kuud järjest

Kaupmehed on halvenenud majanduskeskkonna kasvuväljavaadete tõttu meil ja mujal Euroopas konkurentsis püsimiseks hindu alandama hakanud, teatas rahandusministeerium.

Detsembriga võrreldes odavnesid tarbijahinnad 0,6 protsenti. Samuti on euroala inflatsioon kiiresti alanenud, ulatudes aastases võrdluses 1,1 protsendini.

Lisaks soodustab hinnatõusu pidurdumist toorme nagu nafta ja toidu hindade langus maailmaturul, seisis rahandusministeeriumi pressiteates. See on pannud tarbijahinnad kuulises võrdluses langema juba kolmandat kuud järjest.

Tõenäoliselt suvekuudel peaks aastane tarbijahindade tõus, mis veel mullu oli kahekohaline, asenduma langusega.

Kui tavaliselt ajastatakse hinnatõusud aasta algusesse, siis seekord jäid need tagasihoidlikuks. Rahandusministeeriumi hinnangul oli tegu administratiivsete hinnatõusudega nagu elekter, vesi ja kanalisatsioon, riigilõivud ning käibemaksu soodusmäära tõstmine. Vaatamata majutusteenuste käibemaksu soodusmäära tõstmisele langetasid majutusettevõtted jaanuaris hindu, lisas ministeerium.Tarbijakorvi maksumust alandasid maagaasi sisseostuhinna langusest tulenev kaugkütte odavnemine, mis jätkub lähikuudel. Rahandusministeeriumi andmetel peaks mõningase viitajaga langema hakkama ka leivatoodete hinnad, kuna toormehinnad on oluliselt alanenud.

Riietuse ja jalatsite hooajalised allahindlused olid väheneva tarbimise tõttu tavapärasest suuremad, hinnad odavnesid detsembriga võrreldes viie protsendi võrra. Toiduainetest toimusid suuremad muutused piimatoodete hindades, mis alanesid kuuga paari protsendi võrra.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757