Autor: Kaubandus.ee • 12. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste roll Soome mööbliketi ostus segane

Pankrotistunud Soome mööbliketi võtsid väidetavalt üle Eesti riskikapitalistid, Eesti ettevõtjad aga vaikivad kiivalt. Soome meedia aga ei usu, et tegelikult omanik vahetus.

Möödunud teisipäeval ilmus Soome meedias teade, et tuntud Soome ettevõtja Mauri Ikola Masa Trade Oy on müünud Koti-Idea Oy endisele kaubandusketi juhile Niko Romanainenile ja rahvusvahelisele riskikapitali investorile. Ikola ei soovinud täpsustada algul, kes on see salapärane rahvusvaheline investor.

Hiljem aga selgus, et tegu on Eestist pärit investoritega. Kuid lõplikke vastuseid ei kooru ka siit.

Keti ostab eelmise aasta lõpul loodud firma Ekralde OÜ, mille omanikuks ja juhatuse liikmeks on praegu Lextali advokaat Urmas Ustav. Ettevõtte nõukogusse kuuluvad aga maksukonsultant Jüri Kalda, Hannes Reinula ja soomlane Niko Romanainen, kes on ka keti tegevjuht, kirjutab Kauppalehti.

Eestlased vaikivad

Jüri Kalda jääb Äripäevaga kõneledes väga napisõnaliseks, öeldes, et ta ei ole volitatud rääkima antud teemast, õige rääkija oleks hoopis Ustav. Välismaal viibiv advokaat aga ei taha ühtegi sõna tehingu kohta öelda.

Kalda ei taha öelda isegi, kellelt ettevõte osteti ja mis roll on Ikolal ettevõttes. Praegu omanikuks nimetab maksukonsultant Ustavit.

“Ma ei tohi neid asju rääkida, muidu lähevad jutud risti,“ ütles maksukonsultant. Kalda ei soovinud rääkida ettevõtte edasistest plaanidest ega ka kaupluste arvust.

„Nii nagu need asjad juhtuvad. Kui elu läheb nagu läheb ja väljaminekud on suuremad kui sissetulekud, siis pangad võib-olla ei ole nii painduvad, kui peaksid olema,“ põhjendas Kalda Koti-Idea pankrotistumist.

Segadust on Koti-Idea ümber palju. Endine Koti-Idea Oy on vahetanud nime. Samal ajal on loodud uus ettevõte, kes on võtnud Koti-Idea nime.

Info jagamisega Soome meediale Ikola väga lahke ei olnud. Tulid ainult teated poodide sulgemisest ja lepingute ülesütlemisest meilide teel.

Eestlased vaid marionetid?

Paar aastat tagasi Soome aasta ärimeheks valitud Ikola on olnud hea mainega ettevõtja. Praegu aga mees ajakirjanike kõnedele ei vasta.

Soome meedias on spekuleeritud, et tegelikult Ikola firma omanikku ei vahetanudki. Vana ettevõte läks lihtsalt pankrotti, asutati kohe samal päeval uus ettevõte ja äri läheb edasi. Kannatavad kõige rohkem tarnijad ja kaupluste rendileandjad.

Koti-Idea Oy pankrot võib põhjustada olulisi kaotusi äriühingu võlausaldajatele. Kaotusi on oodata ka liisinguandjale ja tarnijatele. Mitmes kohas on maksmata kuudekaupa kauplusepindade rendiraha. Koti-Idea aga saab jätkata tegevust puhtalt lehelt.

Ikola ise hoiab meediast eemale juba nädalaid ning tema uus elukoht on hoopis Brüsselis

„Koti-Ideast saab kaubanduskett, millesse kuulub 28 kauplust ja online-kaubamaja ning Koti-Idea bränd. Tehing tehti reedel, 30. jaanuaril ning see ei puuduta nüüd tegevuse lõpetanud kaheksat kauplust. Nende tegevuse lõpetamise ja töötajate koondamised viis läbi endine omanik,“ ütles Koti-Idea-keti ostnud uue ettevõtte tegevjuht Niko Romanainen.

Romanainen rõhutas, et tasumata üür ja muud arved ning kohustused ei liikunud tehinguga kaasa. „Need jäävad Koti-Idea Oy pankrotihalduri hoolde,“ märkis ta.

Ühe mehe äri

Ikola on ka varem mööbliäriga kokku puutunud, nimelt omas tema firma 1990ndatel Sotkat, mis sattus aga vahepeal pankroti äärele ja mille järgmised omanikud müüsid Keskole. Ikola jaoks oli see väga hea tehing.

Pärast seda tehingut kolis ettevõtja mõneks ajaks Eestisse elama ja ajas ta Tallinna lähiümbruses kinnisvaraäri. Kuid mõne aja pärast naases mees oma kodumaale, et jälle mööbliäriga tegelda.

Seekord ostis ta kokku väikseimaid mööblipoode ja rajas Koti-Idea. Aastal 2006 loodud Koti-Idea on olnud ühe mehe show. Ikola eesmärk oli kokkuostetud Vepsäläineni ja Koti-Idea-ketid muuta 2010. aastaks Soome ja kogu Läänemere piirkonna juhtivaks mööblimüüjaks.

Ikola on kasutanud üksi otsustusõigust oma äriühingutes, teised juhatuse liikmed pole sõna saanud.

Kuna plaanid olid suured, siis tegutseti agressiivselt. Asjatundjate sõnul see ettevõtte pankrotti viia võiski, sest kui 2006. aastal andis pangad veel lahkelt laenu, siis 2008. aastal oli olukord juba teine. Juba eelmisel aastal oli märke, et Ikola mööbliketil ei lähe kõige paremini. Nimelt pidid mööbliostjad maksma kauba eest kohe täissumma, aga kaup jõudis oodatust tunduvalt hiljem kohale.

TaustEkralde OÜ

Omanik ja juhatuse liige Lextali advokaat Urmas Ustav.Ettevõtte nõukogusse kuuluvad aga maksukonsultant Jüri Kalda, tema kolleeg Hannes Reinula ja soomlane Niko Romanainen.Kaldal on olnud sidemeid Mauri Ikola teise äri Sotka keti ja selle Eesti tütarettevõttega, mida juhtis Romanainen.Hannes Reinula oli Mauri Ikolaga seotud poroloonitootja Univa kaudu.5-10 miljonit eurot on meedias pakutud Koti-Idea võimalikuks hinnaks.75-80 miljonit eurot oli hinnanguliselt ettevõtte 2008. aasta käive. 2010. aastaks kavandas Koti-Idea 200 miljonit euro suurust käivet.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700