Autor: Kaubandus.ee • 18. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti mööblitootjad plaanivad panustada tootearendusse

Sisustusmessil „Interjöör 2009“ läbi viidud küsitluse kohaselt plaanib 90 protsenti Eesti mööblitootjatest järgmise kahe aasta jooksul arenduskulusid suurendada või säilitada need vähemalt praegusel tasemel.

Uuringust selgus, et kuigi 65% küsitletud mööblitootjatest tunnistas tootmismahtude vähenemist mullusega võrreldes, nägi 71% ettevõtetest suurimat kasvupotentsiaali ekspordis Euroopa Liidu maadesse. 41% firmadest plaanis tõsta tootmis- ja müügimahte väljaspool Euroopa Liitu. Ligi pool, 47 protsenti firmadest oli veendunud, et vähenenud tootmiskulud on oluliselt tõstnud ka firma konkurentsivõimet, edastasid Eesti Disainerite Liidu juhataja Ilona Gurjanova ja Eesti Näituste ASi arengudirektor Siimu Loogma.

Lisaks selgus uuringust, et 41% vastanud firmadest on langetanud toodete hindu vähem kui kümme protsenti. Neljandik ettevõtetest on viimase aasta jooksul langetanud hindu enam kui kümme protsenti ning sama palju mööblitootjaid vastas, et hind on langenud rohkem kui viiendiku. Toodangu kallinemist ei tunnistanud ükski uuringus osalenud firma.

Firmade hinnangul on konkurentsitult kõige olulisem ostufaktor toote hind, teisel kohal mainiti keskkonnasõbralike materjalide kasutamist.

Eesti Disainerite Liidu juhataja Ilona Gurjanova sõnul on tal väga hea, et mööblitootjad otsivad endiselt uusi lahendusi ning panustatavad tootearendusse, kuid kohalike disainerite ja tootjate vaheline koostöö on siiani nõrk lüli.

Eesti Näituste korraldatud küsitlusest võttis osa 20 kohalikku mööblitootjat. Sisustusmess „Interjöör 2009“ kestab Pirital Eesti Näituste messikeskuses paralleelselt aiandusmessiga „Aiandus ja haljastus 2009“ pühapäeva, 19. aprillini.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757