Autor: Kaubandus.ee • 18. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuvõlglased solgivad Tartu toitlustusäri

Mitmed võlavabade Tartu söögikohtade juhid peavad ebaausaks konkurentsiks maksuameti tegevusetust võlgades siplevate toitlustusettevõtete suhtes ja linnapoolset abi võlgnikele.

Äripäev vaatas 75 Tartu toitlustusasutuse finantsseisu ja fikseeris, et eilse seisuga ei olnud vaid 25 söögikohal maksuvõlga. 19 toitlustusasutusel ulatusid võlad kuni 100 000 kroonini ja suisa 31 söögikoha võlad küündisid üle 100 000 krooni. Ajatatud on võlad üheksal söögikohal.

Tartu linnavalitsus on tänavu langetanud viie võlgades sipleva toitlustusasutuse rendihindu 10-40 protsendi võrra. Linnapoolset abi on saanud Türgi restoran Istanbul, baar Ankur, pubi Sõprade Juures, kohvik Pierre ja kondiitriäri Pere.

"Miks maksuamet lubab ettevõtetel, mis ilmselgelt pole võimelised maksuvõlgasid tasuma, võlal järjepidevalt kasvada ja tegutseda seni, kuni ühel hetkel on firma pankrotis ja riik jääb kõigest ilma," küsis võlavaba pubi Zavood omanik, Uruguai kodanik Mario Pizzolanti. "Linnavalitsuse üürisoodustust võib aga käsitleda maksuvõlglaste krediteerimisena," lisas ta.

Pizzolanti sõnul on siin tegemist ebaausa konkurentsiga. „Kui suurtes võlgades siplevad söögikohad suletaks, saaksid hästi majandavad toitlustusfirmad masu ajal nappivaid kliente endale ja oleksid kasumlikumad,“ arutles Pizzolanti ja lisas, et kasumlik firma maksab riigile maksud ära.

Ilma võlgadeta majandava restorani Taverna operaatorfirma OÜ Malve TK juhataja Aivar Söödi hinnangul oleks õigem, kui suurtes võlgades olevad toitlustusasutused lõpetaksid tegevuse ja samasse kohta enam järgmist toitlustusäriga proovivat firmat ei tekiks.

Samas ei pidanud ta linnavalitsuse otsust alandada oma pinnal mõne söögikoha renti otseselt ebaterveks konkurentsiks. "Nad võivad renti alla lasta ükskõik kui palju, ega see võlgnikku eriti päästa," lausus ta. "Kõige suuremad on ikka üldhalduskulud ja kulud tööjõule," kinnitas Sööt.

Tema sõnul on Tartu oma kesklinna arendanud ebaterviklikult. "Tegelikult peaks kesklinn kujutama endas tervikut, kus on nii poode, kontoreid ja toitlustusasutusi," rääkis Sööt. "Tartus on aga kujunenud nii, et poed ja kontorid on kesklinnast ära kolinud ja jäänud on ainult söögikohad. Ja seetõttu napib söögikohtades kliente," märkis ta.

Tartu tuntumatest toitlustuskohtadest ei ole maksuvõlgu näiteks Tavernal, Draakoni hotelli restoranil, Zavoodil, pizzerial La Dolce Vita, restoranil Lemuuria, Püssirohukeldril, Hansaküla Õlle Tarel, Hansatallil, Atlantisel. Tõsi, Hansatallil, Püssirohukeldril ja Atlantisel on väike intressivõlg, vastavalt 67 krooni, 313 krooni ja 2333 krooni. Maksuvõlga pole ka Barclay restoranil, ent tema vastu on nõudeid esitanud viis inkassofirmat.

Suurim võlg on restorani Volga ja hotelli Antonius restorani opereerival OÜ-l Ammende Villa Catering, 1,66 miljonit krooni. Suuremad võlad on näiteks järgmistel Tartu tuntud söögikohtadel: lokaalidel Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures (0,46 miljonit krooni), restoran-klubil Maailm (0,44 mln kr), Ülikooli kohvikul (0,43 mln kr), Werneri kohvikul (0,39 mln kr), kohvikul Kapriis (0,29 mln kr), kohvikul Pierre (0,22 mln kr), restoranil Entri (0,22 mln kr), restoranil Gruusia Saatkond (0,2 mln kr), hiina toidu pubil Tsinki Plekk Pang (0,2 mln kr), Shakespeare kohvikul (0,2) ja klubidel Tallinn (0,59 mln kr) ning Illusioon (0,37 mln kr).

Viimase pooleteise aasta jooksul on viis pankrotistunud või suletud Tartu toidukohta jäänud riigile jäädavalt võlgu kokku 3,5 miljonit krooni: Wilde pubi kaks viimast pidajat kokku 2,5 miljonit, Catewalk 0,5 miljonit, Rasputin 0,4 miljonit ja Võitjate Pubi 0,1 miljonit krooni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757