Autor: Kaubandus.ee • 1. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene mõõdukas aktsiisitõus ei lõpeta salakaubandust

Venemaa rahandusministeeriumi avaldatud eelnõu järgsete tõusvate aktsiisimäärade korral jääb lähiaastail tubaka ja alkoholi salavedu Eestisse endiselt kasumlikuks tegevuseks.

Ettepanekute saamisel seaduseks kallineb pakk odavamat marki sigarette 2012. aastaks muude hinnakomponentide samaks jäädes seitsme rubla (2,41 krooni) võrra, vahendas Interfaks. Praegu erineb tubakaaktsiis Eesti ja Venemaa vahel umbes kümme korda. 2012. aastaks tõuseb aktsiis tuhandelt sigaretilt kaks ja pool korda ehk praeguselt 150 rublalt 375 rublale (vastavalt 52,05 krooni ja 130,15 krooni).

Tõsise löögi saavad Venemaal õllejoojad, sest järgmisest aastast kavandatav aktsiisitõus on neljakordne. Liitri kuni 8,6protsendise alkoholisisaldusega õlle aktsiis tõuseb praeguselt kolmelt rublalt 2012. aastaks 12 rublale (1,04 kroonilt 4,13 kroonile).

Kange alkoholi maksumäära pole võrreldes varem otsustatuga kavas kergitada. Veini aktsiis tõuseb 2012. aastaks üle kahe korra, ent jääb ikka kaunis sümboolseks. Praeguselt 2,60 rublalt liiter on tõus kuuele rublale (0,89 kroonilt 2,06 kroonile), tarbija poes seda vast õieti ei märkagi.

Venemaal kallineb ka mootorikütus, uuest aastast tõuseb selle aktsiis vähemalt 10%. Praegu on bensiiniaktsiis 3629 rubla tonn, 2012. aastal 5110,90 rubla (vastavalt 1259 ja 1773 krooni).

Aktsiisitõusu vastu on Venemaal valju häält tõstnud õlletootjad, tubakatöösturid ja -importijad. Tubakafirmade väitel on see liiga raske löök odavamate sigarettide tarbijaile ning vohama võib lüüa salasuitsu import ning must turg, mille osa riigis on praegu kaduvväike 0,5%. OOO BAT Rossija avalike suhete juht Aleksandr Ljutõi tõi hoiatavaks näiteks Poola, Soome ja Balti riigid, kus tõsiste aktsiisitõusude järel kerkis salatubaka turuosa 25-40 protsendini. Õlletöösturite väitel sunnib ränk aktsiisitõus õllejoojaid viinale üle minema.

Eestis on aktsiis koos käibemaksuga lahjal õllel (Saku Originaal, A Le Coq Premium) 4,34 krooni liiter (77 senti iga alkoholi mahuprotsendi kohta pluss käibemaks). Kõige kangematel õlledel on aktsiis koos käibemaksuga 9,24 krooni liitrilt.

Sigarettide aktsiisimäär koosneb Eestis fikseeritud määrast tuhande sigareti kohta ja sigarettide maksimaalse jaehinna alusel arvutatud proportsionaalsest määrast. Fikseeritud määr on 500 krooni ehk kümme krooni suitsupaki kohta ja proportsionaalne määr 31% sigarettide maksimaalsest jaehinnast. Järgmise aasta 1. jaanuarist on fikseeritud määr 525 krooni ja proportsionaalne määr 33% sigarettide maksimaalsest jaehinnast. Seega annavad aktsiis ja sellele lisatav käibemaks suurema osa suitsupaki jaehinnast.

Kuigi legaalselt Eestisse toodavate sigarettide hulka on piiratud kahe pakiga ja sellega on igapäevane liiklus marsruudil Narva-Ivangorod-Narva oluliselt kahanenud, jätkub salakaubitsejatel ka paarikroonise hinnatõusu puhul Venemaal motivatsiooni suitsukraami ebaseaduslikult Eestisse tuua. Ka Eestis tõuseb ju seaduse alusel uuest aastast jälle suitsuhind.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757