Autor: Kaubandus.ee • 29. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikeasulate elanikud ostaks käsimüügiravimeid poest

TNS EMORi uuringu käigus selgus, et üle poolte väikeasulate elanikest suhtuvad käsimüügiravimite müüki väljaspool apteeki soosivalt, teatas konkurentsiamet.

Nimetatud uuringu raames kaardistatud võimalikest takistustest käsimüügiravimite ostmisel nimetasid peaaegu pooled vastanutest hinda.

TNS EMOR viis augustis ja septembris läbi uuringu käsimüügiravimite kättesaadavusest väiksemates asulates. Uuringu käigus kaardistati barjäärid, mis võivad takistada käsimüügiravimite kättesaadavust. Küsitletutest enim on kõige suuremaks takistuseks käsimüügiravimite kättesaadavusele nimetanud nende hinda, mida on esile toonud peaaegu pooled vastanutest.

Suhtumine käsimüügiravimite müüki väljaspool apteeki vastavat müügiluba omavates müügikohtades on pigem positiivne. Hoiak on positiivsem Lõuna-Eestis, kus apteek on keskmiselt kaugemal.

Konkurentsiamet on esitanud Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile konkurentsiolukorra parandamise ettepaneku käsimüügiravimite turustamisel lõpptarbijatele. Ettepaneku eesmärk on vaba konkurentsi tagamine, mis tähendab tarbijale käsimüügiravimite madalamat hinda ja paremat kättesaadavust.

„Täna on meil olukord, kus sisuliselt kuulub kahele ettevõtjale 80%-90% kogu ravimite turustamisest. Hinnavõrdlus teiste riikidega näitab, et levinumad käsimüügiravimid on oluliselt soodsamad näiteks Ühendkuningriigis, kus nende müük väljaspool apteeki on lubatud. Lisaks on ka praegu võimalik apteegist käsimüügiravimeid osta ilma igasuguse apteekripoolse nõustamiseta,“ selgitas konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

Konkurentsiameti hinnangul alaneks muudatuse tulemusena käsimüügiravimite hinnatase, paraneks kättesaadavus ning väheneks kõrgest turukontsentratsioonist tingitud pudelikaela efekt.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757