Autor: Kaubandus.ee • 18. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rimi: TNS Emori uuring ei näita tegelikku hinnataset

Kuigi TNS Emori uuringu järgi oli Prisma hinnatase Eesti suurtest poekettidest kõige madalam, ei anna see Rimi Eesti Food ASi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Evelin Mägioja sõnul seisust adekvaatset pilti.

„Näeme Prisma hindades muudatusi mitmetel igapäevastel toidukaupadel just 10. veebruaril, kui TNS Emor käis kauplustes hindu võrdlemas. Näiteks maksis meie hinnainfo põhjal 9. veebruaril Prisma kaupluses 500grammine Paulig Presidendi kohv 47,90 ja päev hiljem juba 44,50, hinnalanguse tegid läbi ka Tallinna Piimatööstuse mustikamoosiga 43g glasuurkohuke 4.30 pealt 3.50 peale, Domino 175 g küpsised 15,90 pealt 13,90 peale, banaan 17.50 pealt 14.90 peale ja kartul 3.20 pealt 2.60 peale,“ ütles Mägioja.

Rimi 9. veebruaril tehtud hinnainfo võrdlus Säästumarketi ja Prisma kauplustes  näitas, et enimostetud toodete hinnad olid Prismas 9. veebruaril 13% kõrgemad kui Säästumarketis.

Mägioja sõnul ei näita üksikute toodete hinnavõrdlused õiget pilti kaupluste tegelikust hinnatasemest ja nende põhjal ei tohiks teha üldistusi.

„Ilmselt annaks õigema pildi hindadest igapäevane hindade järjepidev võrdlemine pikema perioodi jooksul. Jaekettide poolt üksikute hindadega ostukorvi lõpptulemuse allaviimise vältimiseks tuleks võrrelda korraga vähemalt 100 toodet ning need peaksid olema kõigis võrreldavates kauplustes olemas ning seda võrreldavat toodete nimekirja tuleks sealjuures pidevalt vahetada,“ ütles ta.

„Praegusel kujul hinnavõrdluste tegemine põhjustab hinnasõda, mis oma olemuselt ei ole ju midagi muud kui negatiivse tulemusega võidumäng ning milles võitjaid ei ole,“ nentis Mägioja.

TNS Emori uuringuspetsialist Mari-Ann Bankier märkis, et ta ei oska Prisma hinnamuutusi ja nende põhjuseid kommenteerida. Rimi nimetatud toodetest olid tema sõnul veebruari ostukorvis vaid banaan ja kartul, kuid Paulig President, Tere glasuurkohuke ja Domino küpsised ei olnud ostukorvi kaasatud.

„Uuringu tulemused on Emori omandis ning kõigil huvilistel on võimalik neid Emorilt tellida,“ lisas ta.

 Eile avaldas TNS Emor igapäevakaupade hinnaseire veebruari tulemused, mille järgi oli ostukorvi maksumus soodsaim Prismas. Viie suurema poeketi kauplustest olid keskmisest kõrgemad hinnad Selveris 6 protsendi ja Rimis 2,3 protsendi võrra, madalamad Prismas 5,8 protsenti ja Säästumarketis 3,1 protsenti. Maxima hinnad olid viie poe keskmise lähedal.

TNS Emor kaardistas uuringus ligi 40 tooterühma ja ligi 50 toodet.

Rimile kuulub Eestis kodulehe järgi 78 kauplust, sealhulgas 10 hüpermarketit, 10 supermarketit ja 58 odavmüügikauplust.

Prismal on Eestis viis Peremarketit, mis kõik asuvad Tallinnas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757