Soome turismi- ja restoraniettevõtteid esindava MaRa tegevjuhi Timo Lappi sõnul piiravad alkoholi aktsiisimaksu tõusud kodumaist restoraniala ja on vesi Eesti veskile, kirjutab Helsingin Sanomat.
Lappi sõnul on Soome alkoholipoliitika ainus nähtav tulemus restoranidesse jäetava raha vähenemine ja reisidelt kaasatoodava alkoholikoguse suurenemine.
Järelevalveteenistuse Valvira väitis värskes uuringus, et alkoholimaksu tulemused on käes, sest alkoholile kuluva raha hulk on kahanenud.
Lappi juhtis tähelepanu, et üldine alkoholile kulunud raha hulk kasvas mullu 5 ja reisidelt kaasatoodavale alkoholile kulunud raha hulk 8 protsenti, sel ajal kui restoranides kahanes müük märkimisväärselt.
Liitrites arvestatuna kasvas reisilt kaasatoodud õlle hulk 27 protsenti. „See on restoranidele suur probleem, sest õlu on restoranide oluline müügiartikkel. Ametivõimude teistsugustest väidetest hoolimata pole alkoholipoliitika andnud soovitud tulemusi,“ märkis Lappi.
Restoranide osaks langeb alkoholi kogukuludest 11 protsenti. Lappi sõnul on rahakasutuse harjumuse muutus võtnud kümne aastaga töö 20 000 restoraniala töötajalt.
Soome alkoholipoliitika tulemusena on sündinud Lappi sõnul sadu seadusevastaselt tegutsevaid ettevõtteid, kellega seadusi järgides pole võimalik konkureerida.
Soome tõstis eelmisel aastal kaks korda alkoholiaktsiisi, jaanuaris ja oktoobris, kummalgi korral 10%. Oktoobrikuisest maksutõusust lootis riik teenida 63 miljoni eurot lisaks.
Seotud lood
Kaubanduse mahud näitasid oktoobris juba kerget tõusu ja mõõnaaeg on ületatud, leiab LHV panga kaupmeeste makselahenduste juht Indrek Kaljumäe. Seda enam tuleb tema sõnul tähelepanu pöörata e-makselahenduste võimekusele.