Autor: Kaubandus.ee • 10. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiinal esimene kaubandusdefitsiit

Hiina teatas märtsis viimase kuue aasta esimesest kaubandusdefitsiidist, mis aitab Hiina valitsusel pareerida USA ja teiste riikide survet jüaani kursi tugevdamiseks.

Hiina tolliameti teatel ulatus defitsiit märtsis 7,24 miljardile dollarile, vahendas agentuur Bloomberg. Võrdluseks ületas veebruaris eksport impordi 7,6 miljardi dollari võrra.

Aastatagusega võrreldes kasvas import märtsis 66% ning eksport 24,3%.

Ühe kuu kaubandusdefitsiit ei veena siiski veel USAd survet leevendama, et Hiina oma dollariga seotud valuutal tugevneda laseks. USA Kongressis kõlavad järjest häälekamalt üleskutsed tituleerida Hiina valuutaga manipuleerijaks.

Juba sel kuul võib Hiina kaubavahetus muu maailmaga taas plussis olla.

„See on ajutine defitsiit ja me usume jätkuvalt, et Hiina jüaani kursi dollari suhtes lähinädalatel lõdvemaks laseb,“ ütles Bloombergile JPMorgani ökonomist Wang Qian.

Hiina keskpank on hoidnud jüaani 6,83 jüaani tasemel dollarist 2008. aasta juulist saadik.

„Märtsikuu defitsiidi peamine põhjus oli Hiina buumis siseturu nõudlus,“ ütles Hiina tolliameti statistikabüroo juht Huang Guohua.

Esimese kvartali impordi kasv oli suurim vastava statistika kogumise algusest 1980. aastal, aidates  Huangi sõnul kaasa maailmamajanduse toibumisele ning tasakaalutuse vähenemisele ülemaailmses kaubanduses.

Selle aasta esimeses kvartalis kahanes Hiina kaubandusülejääk läinud aasta sama perioodiga võrreldes 76,7% 14,49 miljardile dollarile.

Need numbrid jäävad ilmselt edaspidigi sordiini alla, kuna ekspordi kasvu pärsib nõrk nõudlus ja kasvav protektsionism ning import jätkab tugevat kasvu, ütles Huang.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757