Autor: Kaubandus.ee • 19. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käo: Kaubamaja pääses mullu kõige hullemast

Hoolimata majanduse sööstlaskumisest ei kujunenud Tallinna Kaubamaja nõukogu esimehe Jüri Käo sõnul ettevõtte eelmise aasta tulemus nii hulluks, kui õudusunenägudes kardeti.

Eile keskpäeval kogunesid Tallinnas Kaubamaja peakorteris ettevõtte aktsionärid, et arutada möödunud aasta tulemusi, jagada dividendinoosi ja suunata pilk tulevikku. Pärast formaalset osa rääkisid Tallinna Kaubamaja tegevjuht Raul Puusepp ja nõukogu esimees Jüri Käo ettevõtte hiljuti avaldatud majandustulemustest.

Tallinna Kaubamaja kahjumiks kujunes mullu 196,7 miljonit krooni. Oli see ootuspärane?

Käo: Kui vaadata prognoosi kogu Eesti majandusele tervikuna, siis me arvasime, et majandus võib kukkuda veel sügavamale. Kaubamaja kontsernil on läinud muust turust paremini. Näeme ettevõttel head ärikasvu.

Oli teil ka n-ö must stsenaarium valmis mõeldud?

Käo: Eks me vaatasime jooksvalt arenguid. Meie edu oli see, et hakkasime raskeid otsuseid tegema kiiresti ja varakult. See mõjus positiivselt. Meie tegime väga palju asju 2009. aasta alguses. Isegi 2008. aasta eelarves, kui kinnitasime 2009. aasta eelarvet, olid kulude kärpeotsused juba sees.

Autokaubandus on see sektor, mis on saanud kõige suurema löögi ja on praegu tagasi aastas 1999.

Kui palju on Kaubamaja kulusid kokku hoidnud? Kui palju on palku kärbitud?

Puusepp: Me tegime standardse kärpe kõikidele töötajatele. Alates tippjuhtkonnast kuni teenindajateni kärpisime palku 10%. Vähendasime ka töökohtade arvu. Lisaks oli ka koormuste vähendamine. Kokku ca 8% tööjõukulude kokkuhoidu. Samal ajal me ise aga kasvasime. Muudatused olid jõuliselt ja õigeaegselt tehtud.

Kas lähiajal võib oodata lisapalgakärpeid ja kokkutõmbamisi?

Käo: Palgakärpeid me küll ei kavanda.

Puusepp: Võib-olla tuleb osa töid ümber jaotada ja siis jääb ka inimesi üle. Kuid kui midagi väga fundamentaalset ei juhtu, siis palkade vähenemist praegu plaanis pole.

Kas aasta lõpuks on Kaubamaja kontsernil lootust kasumisse jõuda?

Puusepp: Korrektne vastus on see, et prognoose me ei avalda. Aga - loomulikult!

Kas kavatsete Läti turule tagasi minna?

Käo: Läti on külmutatud faasis ja praegu me pole seda teemat arutanud. Välistatud ei ole. Vaatame Läti arenguid. Praegu võib öelda, et külmutamine oli õige otsus.

Kaubamaja bilanss on praegu tugev - äkki lähiajal võiks oodata laienemisi/ülevõtmisi?

Käo: Eks me vaatame turul kogu aeg ringi, aga praegu see ringivaatamine toimub vaid meie enda sektoris. Vaatame autokaubandust, jalatseid.

Puusepp: Kui me leiame mõne automargi, mida täiendavaks portfelliks võtta, siis see võib olla teema. Lähiajal geograafiliselt uutesse sektoritesse ei lähe.

Käo: Vähemalt 2010. aastal kindlasti mitte.

Otsustasite maksta dividendi 0,65 krooni aktsia kohta. Kas kaaluti ka varianti sel raskel aastal dividende mitte maksta?

Käo: Nõukogu mittemaksmist ei kaalunud. Me maksime eelmisel aastal dividende vähem kui sellel aastal. Loogika tugineb sellele, et aastal 2008 oli ebamäärane olukord, me ei teadnud, mis hakkab juhtuma. Nüüd me näeme mingeid arenguid ja positsioon on kindlam. Üldine seisukoht on, et Kaubamaja aktsia on dividendi kandev aktsia.

Enne vilksatas läbi ka euroteema. Mis mõju euro tulekul meie ettevõtetele olla võib?

Käo: Eks meil on kaks probleemi, üks on euro, aga palju hullem probleem on Tallinna müügimaks. See toob kõigile jaekaupmeestele lisakulusid ja hästi palju segadust.

Puusepp: Ega kaupmehed ei suuda seda maksu enda kanda jätta. Kaupmehed olid ju 2009. aasta poole aasta pealt sügavas miinuses. Müügimaks kahekordistaks selle miinuse. See pole 1% käibest, vaid see on väga suur osa kahjumist.

Millise rahalise augu Tallinna müügimaks Kaubamaja kontsernile lüüa võib?

Puusepp: Meie Tallinna käive on ca 2 miljardit. See kulu on kuskil 20-30 miljoni vahel. Praegu on veel ka ebaselge, mis sinna müügimaksu alla lähevad, kas läheb sai rosinatega või rosinateta sai.

taust

Tallinna Kaubamaja nõukogu kiitis eile toimunud koosolekul heaks ettevõtte 2009. majandusaasta aruande koos kasumi jaotamise ettepanekuga.Tallinna Kaubamaja 2009. majandusaasta konsolideeritud auditeeritud käive oli 6,4 miljardit krooni. Kontserni eelmise aasta võrreldava perioodi käive oli 6,5 miljardit krooni. Käive kahanes 2%.2009. majandusaasta konsolideeritud auditeeritud puhaskahjum oli 196,7 miljonit krooni. Eelmise aasta võrreldava perioodi puhaskasum oli 83,1 miljonit krooni. Puhaskasum kahanes 2,3 korda.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700