Autor: Kaubandus.ee • 8. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uudla: autoostu buumi aeg tuleb kunagi tagasi

Küllap jõuavad uute autode müüginumbrid kunagi taas 2007. aasta maikuu rekordi tasemele, aga mitte lähiaastatel, prognoosis autode müügi- ja teenindusettevõtete (AMTL) juhatuse esimees Jaak Uudla.

Küll aga võivad Uudla hinnangul müüginumbrid tänavu vaikselt kasvama hakata tänu sellele, et kolm aastat tagasi buumi ajal liisitud autosid hakatakse välja vahetama uute vastu.

Täna kolm aastat tagasi AMTLi avaldatud andmeil müüdi 2007. aasta maikuus Eesti kõigi aegade rekordarv uusi sõiduautosid – 3192, kusjuures aasta esimese viie kuuga oli ostetud 37 protsenti rohkem autosid kui 2006. aastal samal perioodil.

Tänavu viie kuuga on kokku müüdud 3075 uut autot ehk viie kuuga vähem, kui ainuüksi rekordkuul 2007. aasta mais. Samas on tänavu alates märtsist uute autode müüginumbrid tasapisi tõusnud – kui märtsis müüdi 645 uut autot, siis aprillis 706 ja mais 769. „Kevaditi ikka müüakse aasta lõikes kõige rohkem autosid,“ lisas Uudla.

Uudla sõnul olid 2007. aasta müüginumbrid seotud majandusbuumiga ja äärmiselt soodsate liisingutingimustega. Kui aga arvestada, et üldjuhul liisitakse autot  kolm-neli aastat, siis peaks tollane buum hakkama mingil määral mõjutama positiivselt ka uute autode müüginumbrit tänavu.

„Kui näiteks kolmandik ei pikenda liisingut, vaid vahetab liisitud auto uue vastu, annab see tõuke müüginumbri kasvule,“ rääkis Uudla. „Vahepeal on ju mudelid vahetunud ja eks paljudele on justkui auasi sõita uuema mudeliga. Samas on siiski üldine tendents, et liisingut tahetakse pikendada.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757