Autor: Kaubandus.ee • 22. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohkem kui 40 000 britti sureb aastas rämpstoidu tõttu

Rohkem kui 40 000 Suurbritannia elanikku sureb aastas süües kõrge soola ja rasvasisalduse kiirtoitu, teatas riigi avalik tervise järelevalve organisatsioon Nice.

Nice'i kinnitusel mängib ebatervislik toit kohutavat rolli rahvuse kehvas tervises ning on oluline raskus ka majandusele, kirjutas telegraph.co.uk

Esmakordselt annab organisatsioon nõu, kuidas vältida tohutut hulka tarbetuid surmasid nagu näiteks südamehaiguseid, mis on seotud valmis- ja töödeldud toidu tarbimisega.

Nice ütleb, et keelustada tuleks mürgised tehisrasvad – tuntud ka nimega transrasvad –, millel ei ole toiteväärtust ning mis on seotud südamehaigustega. Organisatsioon soovitab ministritel kaaluda õigusaktide loomist, mis suunaks toiduainete tootjad tegema oma tooted tervislikumaks.

Ogranisatsiooni teatel on nad kogunud kokku kõik kättesaadavad tõendid, mis näitavad seost ebatervisliku toidu ja inimeste tervise vahel, mis osalise reaktsioonina avaldub suureneva ülekaalulisuse murega Suurbritannias, eriti laste seas.

Nice'i andmeil kannatab ca viis miljonit inimest riigis südame-veresoonkonna haiguste all, mis on suuresti ennetatav ja välditav seisund. Sellega kaasnevad südame ataki ja infarkti oht ning see põhjustab 150 000 surmajuhtumit aastas. Nice ütleb, et 40 000 neist saaks ära hoida ning seeläbi ka sadu miljoneid naelu säästa, kui rakendataks vajalikud meetmed.

Juhiseid, mida organisatsioon terviseministeeriumile soovitab:

• Madala soola ja vähese rasvasisaldusega toiduaineid tuleks müüa odavamalt kui nende ebatervislikke konkurente, ja selleks kasutada vajaduse korral toetusi.

•  Ebatervisliku toidu reklaam tuleks keelata päevasel ajal ja avaldada seda alates kella üheksast õhtul. Seadusega tuleks kasutatava reklaami arvu piirata, eriti tuleks jälgida koolide lähedal turustavaid kiirtoidukohti.

• Ühine põllumajanduspoliitika peaks enam keskenduma tervishoiule, tagades põllumajandustootjatele makstavad toetused tervislikumate toiduainete tootmiseks.

• Samuti tuleks võtta kasutusele "valgusfoori" märgistamise süsteem toidu pakendil, kuigi Euroopa Parlament hiljuti hääletas selle vastu.

• Kohalikud omavalitsused peavad julgustada inimeste liikumist, kõndimist ja jalgrattaga sõitmist ning avalik sektori toitlustajad peavad eelistama tervislikumat sööki.

 • Toiduainetööstuse kogu lobitöö valitsuse ja tema allasutuste juures peab olema täielikult avalik.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700