Autor: Kaubandus.ee • 15. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hillar Teder tuli O'Key omanikuna peidust välja

Kui kolm aastat tagasi kirjutati meedias, et Hillar Teder müüs osaluse Vene kaubandusketis O’Key, siis tegelikult puges Eesti tõenäoliselt rikkaim mees hoopis avalikkuse eest ajutiselt peitu.

Nüüd, enne suure Vene jaekaubandusfirma börsile viimist, on Teder taas ametlikult tagasi omanike hulgas. “Ma olen kogu aeg O’Keys omanik olnud,” väidab Teder nüüd. Sama kinnitati ka O’Key pressiosakonnast.

Et Tederi osalus oli avalikkuse eest peidus näitab see, et Mani saarel registreeritud kolme O’Key omanikfirma taga olid kuni eelmise aasta 17. detsembrini kolm venelast Dmitri Troitski, Dmitri Koržev ja Boris Voltšek, siis aga liikus üks  firma Tederi omandusse.

Tederi sõnul toimus tema ja Venemaa äripartnerite vahel eelmise aasta lõpus suuremat sorti varajagamine ning ta loovutas 14% oma seni veerandini ulatunud osalusest Venemaa O’Keys, saades vastu kogu Ukraina kinnisvaraarenduse, mida ta seni jagas võrdsetes osades Troitski ja Korževiga.

Kui Teder on kogu aeg vaikimisi O’Key omanike hulka kuulunud, tekib küsimus, miks oli tarvis vahepeal peitu pugeda. Küsimuse peale, kas Tederi nimi haihtus omanike hulgast pronksiöö tõttu, kuna kahel sündmusel oli vahet vaid mõni kuu, vastas Teder, et kindlasti mitte.

Ta selgitas, et vara jagamine algas juba 2007. aasta lõpus ja kuna algne plaan oli, et tema loobub O’Key osalusest Ukraina äri saamiseks, taandus ta O’Keyst. Eelmise aasta lõpuks aga oli Ukraina kinnisvara väärtus kriisi tõttu sedavõrd langenud, et vara tükeldamine jättis talle siiski ka 11% O’Key kaubandus- ja kinnisvaraärist Venemaal.

“Vara jagamine oli pikk ja emotsionaalne protsess. Mõelge, kui raske on jagada kommikoti sisu, kui kõik kommid on erinevad,” räägib Teder.

Osalus teeb Tederist Eesti rikkaima inimese

Venemaa suuruselt kolmas kaubanduskett O’Key viiakse veel enne aasta lõppu Londoni börsile. Osalus O’Keys teeb Hillar Tederist tõenäoliselt Eesti rikkaima inimese.  Tederi vara väärtust võib uue info valguses hinnata vähemalt suurusjärku 3-5 miljardit krooni. Samas tuleb nentida, et Tederi tegelikku rikkust on keeruline kokku lüüa, sest O’Key turuväärtuse üle on seni vaid spekuleeritud. Ka tema Ukraina arenduste väärtused on küsimärk.

Reutersi andmetel on üks IPO korraldajatest VTB Capital hinnanud O’Key Groupi väärtuseks 2,9-3,3 miljardit dollarit (33-37 miljardit krooni), mis tähendaks Tederi osaluse hinnaks 3-4 miljardit krooni.

Tederi sõnul on Reutersis ilmunud suurusjärk õige. Ta andis mõista, et tänavu võib O’Key käive Venemaal küündida 3 miljardi dollarini. Reuters kirjutas, et firma väärtuse hindamisel on arvestatud eeldusega, et hüpermarketite valdkond kasvab Venemaal 2014. aastaks 34%.

Jüri Käo: ma ei kahetse, et jäin Venemaa ärist kõrvale

Tallinna Kaubamaja ühe suuromaniku Jüri Käo sõnul on supermarketite äri puhul üsna tavapärane, et ühe aasta käibe põhjal hinnatakse äri väärtust. Ta tunneb Tederi äriliste saavutuste üle rõõmu ja nendib, et Eestis võib küll kiiresti kasvada, kuid Venemaa kõrval jääb siinne äri siiski väikeseks sipelgaks.

Teder kutsus 1990ndate lõpus Tallinna Kaubamaja suuromanikke Venemaa jaekaubandusturule investeerima, kuid viimased vastasid eitavalt. “Ma ei kahetse kunagi asju tagant järele. Need asjad on ka edukad olnud, mis toona valisime. Venemaa turu suunas ei vaata meie endiselt,” räägib Käo. Ta lisab, et Teder on pealehakkaja ja julge inimene. “Need ärid, mida koos oleme teinud, on kõik hästi sujunud. Venemaal on tal väga ka partneritega vedanud,” lausub Käo.

Tederi äripartnerid on hoidnud madalat profiili, Vene meediast ei õnnestu leida neist ühtki persoonilugu ega lühematki iseloomustust.

Koržev ja Troitski on Sankt-Peterburg panga omanikeringis, kus töötab ja on väikeosanik ka Indrek Neivelt. Lisaks omavad meedia andmetel ka automüügiäri ja kiirsöögiketti. Voltšeki rolli O’Keys peeti veel mõned aastad tagasi otsuste tegemisel väikeseks, kuid meedias on ta teistest rohkem pildil. Voltšekile kuuluvat Peterburis autoteeninduse kett. Meeste äridest pole avalikkusel suure tõenäosusega täit ülevaadet, näiteks Teder mainis vara jagamisest rääkides ka investeeringuid vasekaevandusse.

“Meie ühised ärid on kõik saanud alguse Tallinnast. Oleme saanud pikki aastaid väga hästi läbi, seda on kõik imestanud,” räägib Teder. Pikemalt ta oma partnereid siiski iseloomustama ei kipu.

Ka Äripäeva suhtlus O’Key pressiosakonnaga jääb napiks. Küsimusele, kas oleks võimalik Tederi partneritelt kommentaari saada, tuleb naerune vastus, et selle soovi täitumise tõenäosus on olematu.

O’Key Groupi tutvustus

* Tegemist on Venemaal tegutseva toidukaupade jaemüügiketiga, mis asutati 2001. aastal, esimene hüpermarket avati Peterburis 2002. aastal.* Alates 2005. aastast hakati laienema välja poole Peterburi, peamiselt suurtesse Venemaa linnadesse, kus elab üle poole miljoni inimese.* Tänavu 30. juuni seisuga opereerib O’Key Group Venemaal 32 hüper- ja 20 supermarketit 18 linnas. Keti suurim market avati eelmisel aastal Moskvas ja selle kogupind ulatub 11 300 ruutmeetrini.* O’Keyd edestavad Venemaa turul vaid kaks tegijat – Magnit ja X5 Retail Group.* Ettevõtte käive oli 2009. aastal 67,9 miljardit rubla (17,4 miljardit krooni) ning firma teatel kasvas käive tänavu esimesel poolaastal 21%.* O’Key Group on registreeritud Luksemburgis ja selle omanikud Mani saarel registreeritud firmade kaudu neli eraisikut. 11% firmast omab Hillar Tederile kuuluv Barleypark Ltd, 64% jagavad Brookvalley Ltd kaudu Dmitri Troitski ja Dmitri Koržev, 25% kuulub Caraden Ltd kaudu Boris Voltšekile.* O’Key juhtide hulgast leiab eestlase Heigo Kera, kes juba firma asutamisel Tederit ja teisi omanikke konsulteeris. Kera töötas enne O’Keyd Eestis Maksimarketis ja Selveris juhtivatel kohtadel.* Esmaspäeval peaks ettevõte teatama IPO-eelse hinnasihi ning meedia andmetel selgub pakkumishind 1. novembriks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757