Soomlane viskab aastas prügikasti 20-30 kilo ehk kokku ligikaudu 500 miljoni euro eest toidukraami, kirjutab Helsingin Sanomat.
Majapidamiste äravisatud toidu maksumus teeb aastas kokku 500 miljonit eurot, selgub toidukadusid uurinud MTT.
„Soome majapidamine viskab prügikasti 5 protsenti ostetud toidust. See on kaks korda rohkem kui poodide äravisatud toidukauba maht,“ ütleb MTT uuringu eest vastutav Juha-Matti Katajajuuri.
Kõige rohkem läheb toitu raisku ühe inimesega majapidamistes, eriti üksi elavatel naistel.
Rahvusvahelises võrdluses jääb aga soomlaste number kahvatuks. USAs läheb kodudes raisku inimese kohta 80 kilo aastas, Suurbritannias 70 kilo ja rootsis 60 kilo.
Soome majapidamised viskavad aastas ära 22 miljonit kilo aedvilja, 20 miljonit kilo piimatooteid ja 12 miljonit kilo leiba. Liha, kala ja mune läheb prügikasti 11 miljonit kilo. Ligikaudu 40 protsenti äravisatavast toidust on täiesti kasutuskõlblik.
Seotud lood
Käesoleval aastal on Barbora tegemiste keskmeks heategevus ning aasta jooksul pööratakse tähelepanu erinevatele abivajajatele, kes kõik vajavad meie hoolt ja märkamist. Ettevõtte usub, et igaüks saab ümbritsevat maailma paremaks muuta ning seetõttu kaasab Barbora ka oma töötajaid erinevatesse vabatahtlikesse projektidesse. Heategevusaastat alustatakse projektiga "Anna Käppa", mis on suunatud varjupaigas viibivate koerte heaolu toetamiseks.