Autor: Kaubandus.ee • 20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Danske: Valgevene olukord halveneb kiiresti

Danske Marketsi peaanalüütik Lars Christensen kirjutas, et Valgevene rubla on tugeva devalveerimise surve all.

Valgevene majandus päris nõukogudeaegse struktuuri. Jätkuvalt mängib majanduses suurt rolli keskne planeerimine – näiteks väliskaubanduses ja investeeringute osas. Majandus sõltub peamiselt Venemaast. Odava Vene kütuse import lasi ebaefektiivsetel nõukogudeaegsetel tööstustel jätkata tegutsemist. Suurem osa Valgevene mitte kütuse ekspordist läheb Venemaale või mujale endistesse liiduvabariikidesse.

Venemaa on tugevalt subsideerinud Valgevene majandust, eksportides odavat naftat, mida Valgevene rafineerib ja ekspordib Läände turuhinnaga. See seletab Valgevene tugevat majanduskasvu sel kümnendil, kui SKP on kasvanud keskmiselt üle 7 protsendi aastas. Vaatamata majanduse probleemidele viitavad võimuesindajad tugevale majanduskasvule esimeses kvartalis, mida meie peame mõningal määral küsitavaks. Osalt võib olla majanduse tootmise pool jätkanud tugevat kasvu tänu plaanimajandusele, kuid me usume, et see on kuhjanud kaubavarusid.

Venemaa on viimastel aastatel päris kiiresti tõstnud ekspordihindu Valgevenele. Hiljutised presidendivalimised viisid eelarve kasvuni. Jooksevkonto puudujääk on kiiresti halvenenud ja moodustas 2010. aastal umbes 16 protsenti SKPst. Välisvõlg on kasvnaud päris kiires tempos ja valuutareservid on üsna kasinaks kahanenud.

Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700