Autor: Kaubandus.ee • 10. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina kaubavahetus langes aastaga märgatavalt

Hiina eksport ja import vähenesid esmakordselt viimase kahe aasta jooksul. Laenamine suurenes samas vähem kui oodatud, mis näitab, et Hiina majanduskasv hakkab aeglustuma.

Hiina import langes jaanuaris 15,3 protsenti, eksport kahanes 0,5 protsenti. Analüütikud olid ennustanud ekspordi kasvuks 4,8 protsenti ning impordi kasvuks 0,5 protsenti. Veel detsembris oli eksport aasta lõikes kasvanud 13,4 protsenti ning import 11,8 protsenti.

Kaubavahetuse ülejääk kasvas jaanuaris 27,3 miljardile dollarile, see on parim tulemus viimase kuue kuu jooksul. Detsembris oli ülejääk 16,5 miljardit.

Käesoleva aasta jaanuari nõrku tulemusi põhjendatakse muuhulgas ka sellega, et sel aastal oli võrreldes läinud aastaga jaanuaris vaid 17 tööpäeva 22 asemel. Nimelt langes sel aastal hiinlaste aasta olulisim püha uusaasta jaanuarikuusse.

"Kaubanduse ja laenamise nõrkus on suurem kui seda võiks selgitada pühadest tulenevate mõjude abil, see viitab kasvavatele riskidele sisemajanduses, kinnisvaraturu jahtumisele ning investeeringute vähenemisele," ütles Bloombergile Mirae Asset Securitiesi peaökonomist Joy Yang.

IMF hoiatas sel nädalal, et olukorra halvenemine Euroopas võib kärpida Hiina majanduskasvu sel aastal ligi poole võrra.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757