Autor: Kaubandus.ee • 21. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suitsupaki piirhind ajab poodnikud mässama

Võrumaa kaupmees tahab algatada protestiaktsiooni, sest riik soosib tema hinnangul ebaausat konkurentsi.

Juba viis aastat peab ta ametkondadega kirjavahetust, et selgust saada, kes on kehtestanud tubakatoodetele piirhinna.

Terve taasiseseisvumisaja maakauplusi pidanud AS Toomeoru juht ja omanik ning Tsooru külavanem Arvo Tamm ütleb, et olukord on harja punaseks ajanud.

„Kaupluse käibest kolmandik on tubakatooted, mille juurdehindlus on kuni 6%, praegu võib-olla isegi kuni 8%. Selline kasum ei kata riigimakse ega kaupluse kulusid. Tahes-tahtmata tõstavad kauplused seepärast toidu- ja esmatarbekaupade hindu. Võrumaa kauplusteomanikud on nõus koguma allkirju ja keelduma tubakatoodete müügist.”

Tamm on rääkinud Võrumaa kauplusepidajatega, teiste seas näiteks Võru Maxima rahvaga, kes on nõus osalema protestiaktsioonis, mille tulemusena keelduksid poed müümast tubakatooteid. „Las siis Riigikogu teeb endale poe, kus turustab sigarette,” põrutab mees.

„Maainimene on tehtud nii lolliks ja narriks, et on loodud välja surema,” võtab peagi 65-aastaseks saav ettevõtja oma mure kokku.

Tegelikult sooviks kaupmees, et riik laseks tubakatoodete piirhinna vabaks, nii et kaupmees saaks panna enda soovitud hinna, ilma et ta selle pealt kahjumit kannaks. Kui seda mingil põhjusel teha ei saa, sooviks ta, et ka tubakatootjatele seataks piirhind, nii et kaupmees saaks suitsudele veidi suuremat juurdehindlust panna.

Mida mõtleb üks paljudest väikepoe pidajatest ja kuidas ta toime tuleb, loe lähemalt Äripäeva paberlehest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757