Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 7. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vihand: mind hoiatati kolhoosi eest

Eesti Tarbijateühistute Keskühistu ehk ETK juht Jaanus Vihand, keda tuttavad „kolhoosi“ astumise eest hoiatasid, peab uut töökohta perspektiivikaks ja pikalevenivaid tööpäevi normaalseks.

Kui pikad on teie tööpäevad uuel ametikohal?

Praegu töötan 12-13 tundi, see on alustades täitsa normaalne. Tuttavad tõesti hoiatasid mind kolhoosi ja stagneerunud organisatsiooni eest, siis tegelik elu on kinnitanud hoopius muud. Reaalsus on see, et olen meeldivalt üllatunud. ETK 9 kuu netokäive kujunes 290 miljonit eurot kasvades aastatagusega võrreldes 8%. 

Kas Eesti kapitalil põhineval jaeketil on suurte välismaiste ettevõtete kõrval võimalik läbi lüüa?

Ära me ennast kindlasti ei plaani müüa, oleme turuliidrid ja kavatseme selleks ka jääda. Ja ETK pole välismaa ketipoodidele mingi kerge saakloom. Eesti kapital on jaeturul väga tugev, samuti Eesti jaeketid: A-Selver, Comarket ja Grossi poed. Tegelik situatsioon on Eestis hea, kerge jalutuskäik see Rimidele ja Maximatele olema ei saa. ETK laieneb pidevalt. Avame kogu aeg uusi kauplusi, siin Tallinnas viimati Raudalu Konsumi ja Konsumeid tuleb igal aastal mitu tükki juurde. Samuti kasvab Maksimarketite arv.

Kas eestlased eelistavad omamaist?

Inimesed eelistavad omamaist ja on patrioodid, kuni neil sellest mingit kasu on. Me konkureerime hindadega edukalt välismaiste kaasvõitlejatega võrreldes. Ja teatud toidukorvi saab meilt isegi odavamalt kätte, püsikliendikaardiga saab pea kaks korda rohkem boonust, kui mujal. 

Eesti suurimasse, ETK gruppi kauplusteketti kuulub 156 A ja O, 76 Konsumi ning 7 Maksimarketi kauplust. „Peaksin paar aastat ringi sõitma, kui need kõik tahaksin üle vaadata. Samas 19 ühistut tuleb mul küll aeg-ajalt läbi käia,“ lisas vastne juht intervjuu lõpuks.

Eesti Tarbijateühistute Keskühistu (ETK) 19-liikmeline nõukogu kinnitas Vihandi ETK uueks juhatuse liikmeks 15. oktoobril 2012. ETK juhatus on kaheliikmeline. Lepingut pikendati ka senise juhatuse liikme Janek Lepaga.

Vihandil on 20-aastane ettevõtluskogemus. Ta on juhtinud Bauhof Eestit, Rakvere Piima ning Rocca al Mare Suurhalli ning kuulunud erinevate ettevõtete nõukogudesse.  

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757