16. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti firma ostis Eesti pesutootja Linette

Läti pesutootja SIA New Rosme ostis ära pika ajalooga Eesti pesutootja Linette.

”Kui on sobiv pakkumine, siis miks mitte. Pesuäris toimetamise aeg sai läbi,” kommenteeris Linette müüki ettevõtte juht Hendrik Tibar. Ta lisas, et huvi oli mõlemapoolne.

”Meie huvi on ka, et ettevõttel läheks hästi, et see areneks, et koostöös lätlasega leitaks sünergia ja nii tarnijad kui kliendid oleks rahul,” sõnas Tibar.

Täpsemalt müüdi Linette 100%-line pesumüügi, disaini- ja tootmisega tegelev tütarettevõte Linette Retail OÜ. Tehingu hinda Tibar ei avalikustanud, viidates selle konfidentsiaalsusele.

Kas Tibar ka edaspidi ettevõttega seotuks jääb, on viimase sõnul vara vastata. ”Alles eile õhtul allkirjastasime lepingu. Täna olen juhatuse liige, tulevikuplaanid paneme paika selle nädala lõpus,” märkis Tibar.

”Esialgu on lätlaste plaan väga mõistlik: mitte lammutama hakata, vaid arendada ka Linette kaubamärki, jätta alles töötajad ja jätkata sama ettevõtte tegevust, samal ajal leida sünergiat – ühiselt tarnijalt ostmisega, mingite asjade koos tootmisega,” kirjeldas Tibar.

Linette turuosa suurust on Tibari sõnul keeruline määratleda, kuna turul liigub palju deklareerimata kaupa, mis ametlikku statistikasse ei kaasatud. Nn ametliku turuosa suuruseks loeb ta üle 10 protsenti.

New Rosme juht Edgars Stelmahers ütles Läti uudisteagentuurile LETA, et ettevõte plaanib ostuga oma käivet kasvatada 25,4 protsenti. Linette ostuga muutume juhtivaks naistepesu tootjaks Balti riikides, märkis Stelmahers.

Linette loodi aastal 1940, praegu on Linette nime kandvaid pesupoode on Eestis kaheksa.  Ettevõte kuulus seni eestimaistele väikeettevõtjatele. Linette ostsid eestlastest omanikud eelmiselt suuromanikult (samuti Rootsi pesufirma, Miss Mary of Sweden AB), välja 2009. aastal.

Linette ekspordib oma toodangut Lätti, Venemaale, USAsse, Prantsusmaale, Skandinaaviasse ja Suurbritanniasse. Ettevõtte käive mullu oli 865 000 eurot.

New Rosme loodi 1952, ettevõte kuulub Rootsi kapitalile.Ettevõte ekspordib 90 protsenti oma toodangust Euroopa Liidu riikidesse, Venemaale, USAsse ja SRÜ riikidesse. New Rosme käive 2012. aastal oli 9,5 miljonit eurot ja kasum 100 000 eurot.

Autor: Kristi Malmberg, Laura Mallene

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757