Autor: Maarit Eerme • 22. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tõusis salasigarettide levikult Euroopa kolmandaks

KPMG LLP värske uuringu järgi moodustab Eesti salasigaretiturg 19,7 protsenti kohalikust tarbimisest, millega jõudis Eesti 2012. a salaturu mahult Euroopa Liidus kolme esimese riigi hulka, jäädes alla vaid lõunanaabritele Lätile (30,7%) ja Leedule (27,5%).

“Ligi 20-protsendi suurune salasigarettide osakaal Eestis ületab EL keskmise taseme peaaegu kaks korda. Eesti salasigaretituru kasv oli 2012. a Suurbritannia, Kreeka ja Itaalia kõrval üks kiiremaid. Salaturu kasv on tulnud eelkõige Valgevenest pärineva salakaubavoo suurenemise arvelt: möödunud aastal toodi 13,4 protsenti salasigarette Valgevenest, aasta varem pärines Valgevenest 8,5 protsenti salasigarettidest ja 2010. a ainult 0,8 protsenti. Salasigaretituru suuruse poolest oleme langenud tagasi 2009. a tasemele,” ütles KPMG Baltics OÜ maksu- ja õigusnõustamise teenuste juht Joel Zernask.

Lisaks Eestile ületab salasigarettide osakaal EL keskmist veel üheteistkümnes riigis: Lätis 30,7%, Leedus 27,5%; Iirimaal 19,1%; Soomes 16,9%; Suurbritannias 16,4%; Prantsusmaal 15,7%; Kreekas 13,4%; Poolas 13% ja Saksamaal 11,1%.

Soome on tõusnud salasigarettide levikult Iirimaa järel viiendale kohale. Soome salasigaretiturg moodustas 2012. a 16,9 protsenti koguturust võrreldes aasta varasema 15,4 protsendiga. 70 protsenti Soomes levivatest ebaseaduslikud sigarettidest pärineb Venemaalt ja 7 protsenti Eestist.

KPMG läbiviidav iga-aastane uuring näitab järjepidevat salasigarettide turumahu kasvu. Kui 2006 moodustas salaturg EL 27 liikmesriigis 2,4%, siis 2011 oli see juba 10,4% ja möödunud aastal 11,1% kõigist EL-is tarbitud sigarettidest. Euroopa Liidus tarbiti 2012. a hinnanguliselt 65,5 miljardit salasigaretti, mis on võrdne Prantsusmaal ja Portugalis kokku legaalselt müüdud sigarettide kogumahuga. Salasigaretituru tõttu jäi EL riikidel eelmisel aastal aktsiisi- ja maksutuluna kogumata ligikaudu 12,5 miljardit eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070