Autor: Ave Lepik • 29. mai 2013

Baltika sai trahvi

Finantsinspektsioon karistas ASi Baltika kahe väärteo eest kokku 11 000 euro suuruse rahatrahviga.

Trahvid määrati Baltikale ebaõige ja eksitava teabe avaldamise eest NASDAQ OMX Tallinna börsi infosüsteemi kaudu 16. detsembril 2011 ning eksitava teabe avaldamise eest 3. veebruaril 2012 ja sellele järgnevalt kuni 29. veebruarini 2012 teabe viivitamatult avalikustamata jätmise eest. Baltika rikkus seeläbi siseteabe avalikustamise nõudeid, teatas finantsinspektsioon.

16. detsembri 2011 Baltika teates „Informatsioon AS Baltika netovara seisust ja nõukogu koosoleku otsused“ avalikustati muuhulgas, et tänu oktoobri ja novembri 1,1 miljoni euro suurusele puhaskasumile ja seoses KJK Fund SICAV-SIF nõuete konverteerimisega omakapitaliinstrumendiks on ettevõtte netovara 30. novembri 2011 seisuga üle poole aktsiakapitali mahust. Finantsinspektsiooni väärteomenetlus tuvastas, et nõuete konverteerimist omakapitaliinstrumendiks 30. novembri 2011 seisuga tegelikult ei toimunud ning Baltika ja KJK Fund SICAV-SIF vahel sõlmitud lepingus käsitletud laenu oleks tulnud Baltika raamatupidamises kajastada finantskohustisena. Kui kõnealuste nõuete väidetavat konverteerimist omakapitaliinstrumendiks poleks toimunud, oleks Baltika netovara suurus olnud vastuolus äriseadustikus sätestatud nõudega, mille kohaselt peab ettevõtte netovara moodustama rohkem kui poole aktsiakapitalist.

Samuti avalikustas Baltika oma 16. detsembri 2011 teates võimaliku võlakirjaemissiooni ja selle tingimuste kohta puudulikku teavet, jättes osa emissiooni seisukohalt olulisi tingimusi avaldamata.

3. veebruaril 2012 avalikustas Baltika Tallinna börsi infosüsteemi kaudu teate „Netovara seis“, teate kohaselt ei moodustanud aktsiaseltsi netovara seoses olulise kahjumiga poolt aktsiakapitalist. Finantsinspektsiooni väärteomenetlus tuvastas, et Baltika avalikustas info märkimisväärse kahjumi põhjustanud suurte ühekordsete mitterahaliste mahakandmiste ja provisjonide kohta puudulikult, jättes nende täpsed asjaolud viivitamatult avalikustamata.

Siseteabe avalikustamise nõuete rikkumine on väärtpaberituru seaduse kohaselt väärtegu, mille eest on võimalik juriidilist isikut karistada kuni 32 000 euro suuruse rahatrahviga.

Baltika aktsiad on Tallinna börsil kaubeldavad alates 5. juunist 1997. 

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700