Autor: Alyona Stadnik • 29. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Agnes Makk tõi Põldojale Eesti Posti

Endine ASi Swedbank Investeerimisfondid juhatuse esimees Agnes Makk oli see, kes oli Maksekeskuse stardimeeskonnas ning läbirääkimistelaua taha Eesti Posti.

Agnes Makk on Maksekeksuse asutajaliige ning väikeaktsionär ka täna, kellele kuulub 2,5% ettevõttest. "Maksekeskust arendades olid meil võimalike strateegiliste partneritena sihikul paar Eesti tuntud agressiivset e-ostukeskkonda ning mõned innovatiivsed portaalid, kuid Eesti Posti plussiks oli lai teenustespekter e-kaubanduse vallas kauba kättetoimetamisest kuni e-arveteni," kommenteeris Makk.

Ta lisas, et Eesti Post on aktiivne üle Baltikumi, mis avab huvitava kasvupotentsiaali. "Makselahenduste koondamine ühe värava kaudu on kasulik kasvava käibemahuga kaupmeestele, eriti kui plaan teha äri üle riigipiiride ja pakkuda järelmaksuvõimalusi," märkis ta.

Tema sõnul piirdub täna enamik e-kaupmehi 1-2 pangalingi makselahendusega, kuid need ei toimi ka sama pangakontserni piires üle riigipiiride." Ma ei kadesta e-kaupmehi, kes lähiriikides peavad saja-leheküljelisi sanktsioonidest ja kohustustest pikitud krediitkaardileppeid sõlmima," tõdes ta.

Eesti Posti laienemisplaanid e-kaubanduse vallas on ambitsioonikad, mistõttu Maksekeskuse ja Posti vahel ühise keele leidmine läks sujuvalt. "Müügieelne analüüs ning tehingu eeltingimuste täitmine oli minu vastutada Kui üldse tõrgetest rääkida, siis nii krediitkaardisektor on suletud oligopoolne süsteem," sõnas ta. "Suhtlus käib riskide keeles, kuid tegelikult ei soovita „pudrukausi“ juurde uusi turule tulijaid lasta."

Makk on jätkuvalt Maksekeskuse väikeaktsionär, täna küll tegev IT-valdkonnas rahvusvahelises logistikasektoris, ning hoiab pöialt Eesti Postile kogu e-strateegia lahtirullimisel. "Hoopis põnevaks võiks Eesti Posti e-äri minna siis, kui Eesti Posti enamusosalus rahvusvahelisel turul müüki pandaks ning strateegilise investori kaudu uued turud avaneksid," nentis ta. "Samas tagab Eesti Posti edumeelsus tema konkurentsivõime Balti mere piirkonnas ka ilma partnerite kaasamiseta."

Eesti Post ostis enamusosaluse endise hansapankuri Priit Põldoja ja advokaat Raino Paroniga seotud idufirmast AS Maksekeskus, mis võimaldab e-kauplustel kiiremini ja odavamalt korraldada maksete kogumine lõpptarbijailt.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700