15. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poekottide valmistamine toob erivajadusega inimestele leiva lauale

Poekottide valmistamine toob erivajadusega inimestele leiva lauale
Foto: MTÜ Eesti Pakendiringlus
Erivajadustega inimesed õmblesid esimesel poolaastal taaskasutatud tekstiilist ligi 3000 korduvkasutatavat poekotti ning teenisid sellega ligi 10 000 eurot.

Taaskasutatud materjalidest poekottide idee autori, Eesti Pakendiringluse juhatuse esimehe Aivo Kanguse sõnul on projektist saanud hästitoimiv ettevõtmine, mis pakub erivajadusega inimestele teenimisvõimalust. “Kuigi kottide müüginumbrid on võrreldes esimese aastaga pisut langenud, on taaskasutatud materjalidest poekottide õmblemisest saanud puuetega inimestele püsiv sissetulekuallikas,” rääkis Kangus. Tema hinnangul tuleneb müügi vähenemine peamiselt asjaolust, et kott on väga pika elueaga, mistõttu ei teki kord juba koti soetanul niipea vajadust uut osta. Kogu kottide müügist saadud tulu läheb koti valmistajatele, poed kottide edasimüügi eest tasu ei võta.

Viljandis erivajadusega inimestele töövõimalusi pakkuva MTÜ Töötoad juhi Mati Tuuksami sõnul on näputöö tegijad juba kottide valmistamisel vilunud.

“Möödunud aastal soetatud kaasaegsed trükimasinad võimaldavad kanda poekottidele ka erinevaid trükipilte ja -mustreid, mis on muutnud poekottide valmistamise meistritele loomingulisemaks ja põnevamaks,”rääkis Tuuksam. Kõige paremini lähevad poekotid kaubaks Selveri kauplustes, lisaks müüakse neid ka Stockmannis.

Lisaks poekottide õmblemisele on Viljandi erivajadusega inimesed täitnud ka erinevaid väiksemaid eritellimusi. Näiteks trükiti patju ja istumisaluseid Viljand Folgile ning valmistatud on ka proovipartii lemmikloomadele mõeldud lamamisaluseid, millele hetkel müügiväljundit otsitakse.

Kuna kottide valmistamisel on kasutatud sisuliselt tekstiilijäätmeid, on iga kott kordumatu ja unikaalne ning selle taga on autori nägemus ja omapärane käsitöö. Lisaks on Eesti Pakendiringluse juhi sõnul oluline ka sõnum, mida iga kott kannab: tekstiilijäätmete taaskasutus ja keskkonnasäästlik kilekoti alternatiiv. “Kõik ettevõtted, kes soovivad oma jäätmetele uue elu anda on oodatud meiega ühendust võtma,” kutsus Eesti Pakendiringluse juht Aivo Kangus ettevõtteid üles projektis “Mina hoolin!”

osalema.

Projektis osalevad Metroprint, Pixmill, Lipuvabrik, Brand Factory, Nurme Vabrik, JCDecaux, Henkel Baltic, Stockmann, Selver, Maxima ja Eesti Pakendiringlus.

Autor: Meelika Sander-Sõrmus, põllumajandus.ee juht

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757