Autor: Kaubandus.ee • 18. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domina kaubanduskeskuse omandas Eften

Foto: Pro Kapital
EfTEN Kinnisvarafond II AS omandas KanAm Grund Grupilt Domina kaubanduskeskuse Riias 74,5 miljoni euro suuruse ostuhinnaga.

EfTEN Capital AS-i tegevjuht Viljar Arakase sõnul eelnes tehingule kuus kuud tõsist tööd. „Saame olla uhked, et meie portfelli kuulub nüüd niivõrd suur ja märgilise tähtsusega kaubanduskeskus,“ ütles Arakas pressiteates.

Tehingu väärtus on 74,5 miljonit eurot, mis tähistab suurimat ühekordset investeeringut EfTENi ajaloos. Tehingut finantseeris 45 miljoni euro ulatuses Nordea pank ning ülejäänud mahus EfTEN Kinnisvarafond II AS tänavu juunis läbi viidud aktsiaemissiooni vahenditest, kus erinevad Balti pensionifondid ja elukindlustusettevõtted ning EfTEN Capitali varajase faasi investorid märkisid aktsiaid kokku 34,3 miljoni euro väärtuses.  

Nordea panga Läti juht Janis Buks märkis, et Domina kaubanduskeskus on oma sektoris üks juhtivaid tegijaid. „Olen kindel, et see investeering avab uusi ärivõimalusi ning võimaldab pakkuda keskuse külastajatele laiemat valikut kaupu ja teenuseid. Mul on hea meel, et Nordea sai olla osa uutest positiivsetest muudatustest ja eelseisvast arengust,“ ütles Buks.

 Enam kui 120 tuhandel ruutmeetril laiuv Domina kaubanduskeskus, kus asub üle 160 kaupluse, on Riia suuruselt teine ostukeskus. Keskuse fookus on tippbrändidel, teiste seas on esindatud sellised rahvusvahelised kaubamärgid nagu United Colors of Benetton, Mark & Spencer, H&M, Tommy Hilfiger ja Guess. Domina keskus ehitati mitmes etapis ning valmis 2006. aastal kinnisvaraarendaja Pro Kapitali juhtimisel.

Globaalse haardega investori KanAm Grund Grupi jaoks tähistab müügitehing pärast ligi kümmet edukat aastat Läti turult lahkumist. „On olnud au pakkuda Riia elanikele suurepäraseid ostuvõimalusi niivõrd pikka aega. Nüüd on meil hea meel anda Domina ostukeskus üle parimatesse uutesse kätesse,“ ütles KanAm Grund Grupi varavalitsemise direktor Christian Bode.

EfTEN Capitali Läti tütarettevõtte jaoks on Domina ost kaheksas tehing. „Domina kaubanduskeskus oma unikaalse tsentraalse asukoha ja urbanistliku elegantsiga sobib hästi fondi strateegiaga. See ost on meie jaoks oluline samm edasi ning rõhutab meie juhtpositsiooni regioonis,“ ütles EfTENi Läti tegevjuht Viktors Savins. 

Uuel omanikul on Domina keskusega suured plaanid. „Viime keskuse juhtimise uuele tasemele. Selleks oleme sõlminud kokkuleppe Dina Buncega, kellel on kaubanduskeskuste juhtimisel märkimisväärne kogemustepagas,“ ütles Savins. Bunce kuulus enam kui kaheksa aastat Riia Spice kaubanduskeskuse juhatusse ning on viimased kuus aastat edukalt juhtinud Leedus Šiauliais asuvat Saules Miestas kaubanduskeskust, mille EfTEN Real Estate Fund III AS mullu omandas. 

Rimi Läti on kinnitanud valmisolekut avada Domina kaubanduskeskuses Rimi hüpermarket. „Sellest saab meie hüpermarketite ketile suurepärane täiendus,“ ütles Rimi Läti kinnisvara- ja arendusdirektor Didzis Kirstuks. 

EfTEN Kinnisvarafond II AS on 2015. aastal asutatud kinnine core-investeerimisstrateegiaga kinnisvarafond. Fondi valitseb 2008. aastal asutatud EfTEN Capital AS, millel on Eesti Finantsinspektsiooni väljastatud alternatiivse fondivalitseja litsents.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757